2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: a GRECO-jelentés egy újabb piros lap a kormánynak

2019. július 10. 16:18, utolsó frissítés: 16:18

Az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) által Romániáról készített, kedden közzétett jelentése egy újabb piros lap a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánynak - állapította meg szerdán Klaus Johannis államfő.

Meglátása szerint a dokumentum egybecseng a román igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében készített jelentéssel és a Velencei Bizottság ajánlásaival.

„A PSD-ALDE-kormány újabb piros lapot kapott, ezúttal az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportjától, a GRECO-tól. A június 21-én elfogadott és a kabinet által jelentős késéssel közzétett két jelentés újfent rámutat arra, milyen károkat okozott a PSD-ALDE-kormány az elmúlt két évben az igazságügyi törvényeket és a büntetőjogot érintő módosításokkal” - fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Johannis szerint aggasztó, hogy mivel a kormány csak a saját érdekeit tartja szem előtt, az európai szervek továbbra is kénytelenek megfigyelés alatt tartani Romániát.

„A jogalkotási eljárás nem javult, a jelenlegi többség még mindig mellőzi a közvitákat és az átláthatóságot, és továbbra is sürgősségi rendeleteket ad ki fontos kérdésekben. Ezt állapítja meg a GRECO-jelentés is” - tette hozzá az államfő, aki szerint bár minden illetékes európai intézmény jelzi a kormánynak, hogy „az úgynevezett igazságügyi reform” rossz irányt vett, a PSD-ALDE alkotta koalíció teljesen figyelmen kívül hagyja ezeket a figyelmeztetéseket. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS