2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az érettségi eredmények láttán az MPP módosítani szeretné a tanügyi törvényt, hogy a magyar diákoknak ne kelljen románból is vizsgázni

2019. július 11. 17:06, utolsó frissítés: 17:06

Az utóbbi évek érettségijegyeinek tükrében, de különösen az idei vizsga eredményeit tekintve egyértelmű, hogy a magyar diákok többsége a román nyelv és irodalom vizsga miatt bukott el, illetve az ebből a tárgyból kapott jegy gyengíti médiájukat - állítja a Magyar Polgári Párt (MPP). A párt vitathatatlan tartja, hogy a román nyelv oktatásának módszereiben gyökeredzik a hiba, de meglátásuk szerint alapvetően az ró terhet a magyar diákokra, hogy – román társaikhoz képest – egy tantárggyal többől kötelesek vizsgázni. Az MPP a "hátrányos megkülönböztetés tényére" hívta fel a figyelmet a tavalyi érettségi után is, ugyanakkor "a diszkrimináció megszüntetése céljával" a tanügyi törvény módosítására nyújtott be tervezetet a román parlamentbe.

"A magyar diákok csak akkor fogják tudni egyenlően felvenni a versenyt román társaikkal, hogyha ugyanannyi és ugyanolyan jellegű vizsgát tesznek, azaz ha nem kellene román nyelvből és irodalomból is vizsgázzanak" – véli Mezei János pártelnök. Bízva abban, hogy az idei képességvizsga és az érettségi eredményei elgondolkodtatják úgy a romániai magyar döntéshozókat mint a szakmai szervezeteket, illetve a szülők és a diákok szövetségeit, Mezei reményét fejezi ki, hogy az MPP törvénymódosító javaslatai kellő támogatottságot nyernek mind a politikusok, mind a civil szféra részéről. "A tanügyi vizsgarendszerben alkalmazott diszkrimináció megszüntetésével nem más a cél, minthogy a román fiatalokéval egyenlővé tegyük a magyar fiatalok esélyeit a továbbtanuláshoz, az életben való boldoguláshoz" – hangsúlyozza a politikus. (közlemény)

Nyitókép: Facebook / Magyar Polgári Párt hivatalos oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS