2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elutasította a craiovai ítélőtábla a arámabányai kislány örökbefogadásának felülvizsgálatát

2019. július 11. 17:20, utolsó frissítés: 17:22

Elutasította a craiovai ítélőtábla a legfőbb ügyész kérelmét, így nem vizsgálják felül az arámabányai (Baia de Aramă) kislány örökbefogadásáról szóló határozatot. A döntés nyomán a nyolcéves Sorina továbbra is örökbefogadó szüleinél, a román-amerikai kettős állampolgársággal rendelkező Săcărin házaspárnál maradhat.

Csütörtökön többtucatnyian gyűltek össze a craiovai ítélőtábla épülete előtt, hogy támogatásukról biztosítsák a arámabányai Şărămăt házaspárt, amelynek tagjai hivatásos nevelőszülőkként örökbefogadásáig nevelték a kislányt. "Sorina, szeretünk!", "Együtt Sorináért" - többek között ilyen feliratú táblákat tartottak a kezükben az összegyűltek, és azt mondták, azt akarják, hogy a bíróság szolgáltasson igazságot.

Múlt héten a craiovai ítélőtábla elutasította a legfőbb ügyész másik igénylését is, amelyben az örökbefogadás érvénytelenítését kérte.

Az eddig a Mehedinţi megyei Arámabánya településen, hivatásos nevelőszülőknél élt kislányt egy Amerikai Egyesült Államokban élő román házaspár fogadta örökbe. A gyermek helyzete azután került a közvélemény figyelmének középpontjába, hogy júniusban felvételek jelentek meg arról, amint Maria Piţurcă ügyész maszkos rendőrök kíséretében kivonszolja a gyereket nevelőszülei otthonából, miközben Sorina nagyon sír, és azért küszködik, hogy ne szakítsák el hivatásos nevelőanyjától, aki hét éven át nevelte. Az eset után tartott sajtótájékoztatón az ügyész azt mondta, a kislány nagyon izgatott, zaklatott volt, amikor érte mentek, neki kellett közbelépnie, hogy megnyugtassa, aztán sikerült ölbe vennie és átadnia az őt örökbe fogadó házaspárnak.

Döntés született a kislány ügyében eljáró ügyészről is

Megmaradhat tisztségében az örökbe fogadott arámabányai kislány ügyében eljáró ügyész, miután a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege elutasította a felfüggesztésére vonatkozó kérelmet, amelyet az Igazságügyi Felügyelet nyújtott be.

Maria Piţurcát ugyanakkor csütörtökre beidézték az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály székhelyére, hogy tudomására hozzák: bűnvádi eljárás indult ellene visszaélésszerű magatartás miatt.

Az ügyben eredetileg hivatali visszaélés gyanújával indított eljárást a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály, egyrészt az örökbefogadási kérelem elbírálása kapcsán, másrészt a craiovai ügyészség ügyésze által levezetett házkutatás körülményeinek tisztázására.

Július 2-án az Igazságügyi Felügyelet kérte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács fegyelmi ügyekben illetékes ügyészeitől, hogy függesszék fel tisztségéből Maria Piţurcát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS