2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă nem támogatja Laura Codruța Kövesit az európai főügyészi tisztségre

2019. július 12. 16:47, utolsó frissítés: 17:00

Viorica Dăncilă kormányfő pénteken, a francia nagykövetségen azt nyilatkozta, hogy kérdőjelek vannak a volt DNA-főügyész, Laura Codruța Kövesi tevékenységével kapcsolatban, ezért nem támogatja őt az Európai Ügyészség főügyészi tisztségére - adta hírül a Digi24.

“Tudják, hogy egy olyan miniszter idején menesztették, amely az általam vezetett kormány tagja volt és nem változtatom meg a véleményem” - mondta Dăncilă.

Amikor arról kérdezték a miniszterelnököt, hogy hogyan viszonyul ahhoz, hogy Klaus Johannis államelnök támogatásáról biztosította Kövesit, azt válaszolta, hogy “mindenkinek joga van a véleményhez, ez a demokrácia.”

A Korrupcióellenes Ügyészség volt főügyésze pénteken egy fogadáson vett részt a bukaresti francia nagykövetségen, ahol jelent volt Viorica Dăncilă miniszterelnök is, ahogy a kormány képviselői és más politikusok is. A meghívottak közt szerepelt a volt főügyész, Augustin Lazăr.

A fogadáson nem vett részt Klaus Johannis államelnök.

Egyébként az RFI, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, arról ír, hogy Laura Codruța Kövesi ellenfele az Európai Ügyészség főügyészi tisztségéért folyó versenyben visszavonult volna. A rádió szerint Jean-François Bohnert a francia pénzügyi ügyészség élére fogják kinevezni, ezért Kövesi egyedüli jelöltként indulhat az európai főügyészi posztért. Az RFI arról ír, hogy a napokban várható, hogy Franciaország nyilvános támogatását fejezze ki Kövesi mellett. A rádió szerint az Európai Tanács mindezek ellenére arra kötelezheti a tagállamokat, hogy egy újabb jelöltet indítsanak az európai ügyészség vezetéséért folyó harcban. (digi24/rfi)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS