2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tovább gyűrűzik a marosvásárhelyi iskolai „ékezetháború”: a CEMO szerint továbbra sincs megoldás

2019. július 12. 18:07, utolsó frissítés: 18:12

A Civil Elkötelezettségi Mozgalom (CEMO) egy felháborodott Facebook-bejegyzésben tudatta, hogy a sajtóban megjelent információk ellenére nem oldódott meg a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskolában a magyar ékezetek nélkül kiállított oklevelek ügye.A bejegyzés félretájékoztatással vádol több erdélyi sajtóorgánumot, mivel azok szerintünk valótlanságot állítanak, amikor arról adtak hírt a vegyes tannyelvű tanintézet igazgatójára és magyar aligazgatójára hivatkozva, hogy miután az iskola vezetősége megtagadta, hogy magyar ékezetekkel tüntesse fel a hivatalos iratokban a nyolcadik osztályt végzett diákok nevét, végül mégis elkezdődött a hibák javítása. A mozgalom azt is felrója, hogy a portálok nem ismertették az érintett szülők álláspontját is.

A CEMO szerint a napvilágot látott hírek ellenére továbbra sem rendeződött a helyzet, mivel egy szülő azt közölte velük, hogy csak egy diáknak (akit külön behívattak a szülők érkezése előtt) javították az oklevelét, amelyben az ékezetek hiánya mellett elírások is voltak, ellenben a többi tanulónak mindössze az iskolai bizonyítványát javították, az oklevelét azonban nem.

Tatár Lehel, a Szabad Emberek Pártjának (POL) önkormányzati képviselője a Rebreanu iskola vezetőtanácsának tagjaként azonban csütörtökön egy Facebook-hozzászólásban arról írt, hogy a vegyes tannyelvű tanintézményben információi szerint az összes, szám szerint 16 bizonyítványt kijavították és a háromból egy oklevelet cseréltek a magyar ékezetes karaktereket tartalmazó példányokra. A politikus által leírtak összevágnak az említett szülő által elmondottakkal.

Ugyanakkor Tatár Lehel arról is ír, hogy mivel az oklevelek tipizált lapra íródnak és az iskolában csak egy pótlap volt, ezért a tanfelügyelőség közbenjárásával az Európa Gimnáziumtól szereztek további 30-at, amelyet péntek reggel vettek át, és akkor a maradék két diplomát is ki tudják majd cserélni, illetve marad formanyomtatvány tartalékba is, azokra az esetekre amelyeket később jeleznek. Erre azonban a CEMO állítása szerint pénteken mégsem került sor.

Az iskolában tanuló diákok szülei szerdán azzal fordultak a mozgalomhoz, hogy az intézmény vezetősége nem hajlandó a nyolcadik osztály elvégzését tanúsító okleveleket, anyakönyvi kivonatokat törvényes módon kiállítani, a magyar diákok nevei helytelenül, ékezetek nélkül kerültek fel az iratokra.

A közlemény szerint az iskola titkárnője és igazgatója arra hivatkozott az eset kapcsán, hogy az ékezetek használata azért nem lehetséges, mert a titkárságon használt „szerver nem ismeri” a magyar ékezeteket. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS