2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Toader: Az igazságszolgáltatást vizsgáló ügyészség létrehozását nem az igazságügyi minisztérium kezdeményezte

2019. július 12. 17:55, utolsó frissítés: 17:55

Tudorel Toader, volt igazságügyi miniszter cáfolta pénteken, hogy bármi köze lenne egyes, az igazságszolgáltatás területén elfogadott és bírált törvénymódosításokhoz, és itt az igazságszolgáltatásban történt bűncselekményekkel foglalkozó ügyészség létrehozását, a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét és a büntetőtörvénykönyvek módosítását említette.

Toader azt mondta egy iaşi-i sajtóértekezleten, hogy mindet felvállal, amit miniszterként tett, de "nem vállalja azt, amit mások tettek'.

A miniszter összesen hat esetet hozott fel. Ezek közé tartozik az igazságszolgáltatásban történt bűncselekményekkel foglalkozó ügyészség létrehozása, amelyet a parlament különleges bizottsága kezdeményezett és a parlament fogadott el.

A büntetés-végrehajtási jogorvoslatra vonatkozó törvényjavaslatot a korábbi, technokrata kormány fogadta el 2016-ban. A tárcavezető elmondta: a parlament elé már ő terjesztette, közvetlenül azután, hogy miniszternek nevezték ki, de ő negatívan véleményezte a tervezetet.

A tárcavezető kifejtette: vezetése alatt a minisztérium egyetlen amnesztiára vagy közkegyelemre vonatkozó törvényttervezetet sem véleményezett.

Toader cáfolta azt is, hogy minisztérium kezdeményezte volna a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítását.

Hozzátette: az igazságügyi tárca negatívan véleményezte a Szuverén Beruházási Alap létrehozásáról szóló jogszabálytervezetet is.

Toader reményét fejezte ki, hogy idővel "a felszínre kerül a valóság az igazságszolgáltatásban" és úgy vélekedett, hogy azért váltották le, mert nem támogatta a fenti jogszabályokat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS