2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2021-től vezetik be az új személyiket

2019. július 15. 12:04, utolsó frissítés: 12:54

Az új személyazonossági igazolványokat 2021 augusztus 3-ától fogják kibocsátani és kötelezően tartalmazniuk kell majd egy fényképet és egy chipet, amelyen és a tulajdonos két ujjlenyomatát tárolják majd - írja G4Media a Román Televízióra hivatkozva.

A személyazonossági igazolványnak a jogosítvánnyal megegyező mérete lesz, vagyis a standardnak számító bankkártya méretű formában bocsájtják ki.

Azért pont 2021. augusztus 3-ától térünk át az új modellre, mert ez a határidő ameddig az országnak fel kell zárkóznia a standard európai modellhez. Az időpontot követő tíz évben, 2031-ig cserélnek ki minden személyes iratot, ahogy azok lejárnak.

Az új személyiken Románia zászlaja mellett az Európai Unió zászlaja is látható lesz.

Arról, hogy az új igazolványokat, személyazonosításon túl milyen, az ügyintézést megkönnyítő szolgáltatásokra lehet majd használni nincsenek hírek.

Korábbi anyagunkban foglalkoztunk azzal, hogy a személyazonosító szám (CNP) mindent túlél és ezzel elég nagy biztonsági gondok vannak. A cikket ide kattintva érheted el.

Egyébként a jelenlegi törvénykezés értelmében az 55 évnél idősebb személyek esetében élethosszig érvényes igazolványt bocsájtanak ki, míg az európai szabályozás ennek határidejét 70 évtől számítja. (g4media)

Nyitókép: Egy elektronikus személyazonossági igazolvány-változat

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS