2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nicolae Mogát jelöli a PSD belügyminiszternek

2019. július 16. 09:15, utolsó frissítés: 11:08

Nicolae Moga konstancai szenátor jelöli a Szociáldemokrata Párt (PSD) a belügyminiszteri, Mihai Fifort, a párt főtitkárát pedig a stratégiai partnerségekért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztségre - jelentette be Viorica Dăncilă pártelnök az alakulat országos végrehajtó bizottságának hétfői ülése után.

Nicolae MogaNicolae Moga


A belügyminiszteri tisztség az után üresedett meg, hogy Carmen Dan a kormányátalakításról döntő CEx-ülése előtt lemondott a tisztségéről, és egyben azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy engedett Klaus Johannis államelnök nyomásának.

A kormánypárt vezetőtestülete ugyanakkor tudomásul vette koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) arra vonatkozó javaslatát, hogy Teodor Meleşcanut Ramona Mănescu váltsa a külügyi tárca élén - mondta még a miniszterelnök.

Dăncilă hozzátette, a gazdasági ügyekért felelős kormányfőhelyettes ideiglenes mandátuma augusztus végén jár le, az erre a tisztségre jelölendő személy kilétéről egy későbbi ülésen dönt majd a CEx.

Viorica Dăncilă kormányfő szerint a kormányátalakítással hitelesebb lesz a kabinet. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke cáfolta "egyes jóindulatú személyek" véleményét, amely szerint a belügy- és a külügyminiszter leváltása Johannis kérésére történt volna, mert ha eszerint járna el, akkor nem került volna oly sokszor sor arra, hogy az elnök elutasítsa valamely miniszter kinevezését, és hogy emiatt módosítani kelljen a miniszter jelöltek listáján.

"Még egyszer hangsúlyozom, hogy nem azért döntöttem így, mert így akarta Johannis államfő, hanem azért, mert azt gondolom, hogy a kormány így hitelesebb lesz és a jövőben is módosítani fogok ott, ahol úgy érzem, hogy a dolgok nem mennek jól" - nyilatkozta a PSD végrehajtó bizottsága ülésének végén Dăncilă.

Hozzátette: a felvetés már csak azért sem lehet igaz, mert a szociáldemokraták "harcban állnak" Johannisszal az elnöki tisztségért.

"Nekem kormányfőként rendkívül fontos, hogy minden tárcavezetőt, minden minisztériumot, és természetesen a kormányt összességében pozitívan ítéljék meg. Ezt nekem nem az utca diktálja, mindenkinek joga van tiltakozni egy bizonyos dolog ellen, hajlandó vagyok meghallgatni az utcán tiltakozó emberek elégedetlenségét, nem fog nekem az utca diktálni, de mint miniszterelnök úgy gondolom, hogy olyan emberekre van szükség a kormányban, akik nagyobb hitelességet adnak a kabinetnek, akik sok tapasztalattal rendelkeznek, és akik hozzáadott értéket hoznak a kormányban" - nyilatkozta Dăncilă. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS