2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Franciaország is inkább Kövesit támogatja az Európai Ügyészség élére

2019. július 17. 12:42, utolsó frissítés: 12:44

Laura Codruța Kövesit fogja támogatni Franciaország az európai főügyészi posztra - mondta Dacian Cioloș, a Renew Europe európai parlamenti frakciójának vezetője kedd este egy sajtótájékoztatón.

Cioloș azt is mondta a Politico nevű lap szerint, hogy Franciaország hamarosan a döntését be is fogja jelenteni az Európai Tanácsban.

“Remélem ezzel megnyílik egy út egy kedvező döntés felé az ügyben” - mondta Cioloș a sajtótájékoztatón. A Politicónak francia köztisztviselők megerősítették a volt román miniszterelnök által elmondott információt.

Egy francia diplomata ugyanakkor azt mondta, jelenleg Jean-Francois Bohnertről nem tud semmit mondani. Bohnert eddig Franciaország jelöltje volt, éppen néhány napja jelezte, hogy bizonyos sajtóinformációkkal ellentétben nem kívánja feladni a jelöltséget. Még mindig ő hivatalosan az Európai Tanács jelöltje, ahol úgy tűnik, Macronnak meg kell győznie a tagállamok többségét, hogy Kövesi mellett álljanak ki. Annyi biztos, hogy sem a román kormány, sem a magyar nem támogatja.

A Financial Times, a lap, amely francia és román értesülésekre hivatkozva először írta meg Franciaország kihátrálását a saját jelöltjük mögül, úgy tudja, hogy mindez annak az eredménye, hogy Macronéknak sikerült egy fontos európai pozíciót megszerezniük Cristine Lagarde személyében, aki az Európai Központi Bankot fogja irányítani.

Egy francia politikus azt nyilatkozta nekik, hogy a döntés mögött az áll, hogy a fontos európai funkciók terén jobb legyen a földrajz eloszlás, ugyanis az Európai Tanács javaslatai alapján, amelyet kedden meg is szavazott az Európai Parlament plénuma, semmilyen fontos pozíciót nem kaptak kelet-európaiak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS