2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A bírák és ügyészek határozottan nem örülnek annak, hogy maximum 10 000 lej lehetne a nyugdíjuk

2019. július 17. 15:18, utolsó frissítés: 2019. július 18. 10:04

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter hétfőn tett egy nagy bejelentést, amiben az is benne volt, hogy az úgynevezett speciális nyugdíjak 10 000 lejnél nem lehetnek nagyobbak. Akinek ezt az összeget meghaladja a nyugdíja, a túlhaladó összeget elveszik, egyfajta szolidaritási adó gyanánt. Mivel Romániában leginkább a bírák azok, akik luxusnyugdíjakkal rendelkeznek, nem csoda, hogy ők borultak ki leghamarabb. A Hotnews készített egy összeállítást, ahol néhány volt bíró egészen elragadtatta magát.

Augustin Zegrean, az Alkotmánybíróság volt elnöke azt mondja, hogy a kormány átverte a bírákat és a titkosszolgálati alkalmazottakat, amikor arra ösztökélte őket, hogy menjenek nyugdíjba 40-50 évesen, nagy nyugdíjat adott nekik, és most ezt levágja. “Megszokhattuk, hogy a kormány olyan törvényeket hoz, amivel átveri a lakosságot, átverték a rendőröket, hogy ők 40-50 éves korukban vonuljanak nyugállományba, mondván, hogy a nyugdíjazáskor kapnak majd egy jelentős összeget, amit aztán soha nem kaptak meg. Most jönnek, és azt mondják, hogy levágják a nyugdíjakat, mert azok túl nagyok. Ez őrület! Ha valaki a SRI-nél dolgozott, kapott 5000-10000 lejes fizetést, és most elvesznek belőle. Ha nem ment volna nyugdíjba, most magas fizetése lenne” - panaszkodott Zegrean,

A volt alkotmánybíró úgy véli, egy efféle törvény amúgy is alkotmányellenes lenne. Azt gondolja, hogy a kormány nem gondolta ezt rendesen át. Szerinte ugyanis normális, hogy a kormány megemeli a nyugdíjakat és a fizetéseket, de az nem, hogy másnap meg bejelenti, hogy másoktól meg elveszi. Elmondta, hogy neki is speciális nyugdíja van, de 42 évet dolgozott érte, és különben is, az egész világon úgy van, hogy a bíróknak nagyobb a nyugdíjuk, mint a népesség többi részének.

Messze nincs elragadtatva az ötlettől Horatius Dumbravă bíró sem, aki szerint a Szociáldemokrata Párt ezen húzása meglehetősen populista irányba mutat, hiszen egyrészt nagyon keveseknek van 10 000 lej feletti nyugdíja, úgyhogy az innen befolyt összeg elég minimális hatást tud gyakorolni a költségvetésre. Másrészt Dumbravă szerint a románok a május 26-i népszavazáson éppen azt szavazták meg, hogy ne leessen a bírákat és az igazságszolgáltatást illetően sürgősségi kormányrendeletek hozni, úgyhogy nagy hiba lenne, ha a kormány ezt így akarná elintézni. A bírák és ügyészek fizetése szerinte amúgy is a függetlenségük záloga. Dumbravă szerint ezt a kérdést a szakszervezetek bevonásával kellene megbeszélni, anélkül, hogy populista felhangokkal színeznék ki.

Dumbravă ugyanakkor elfogadja, hogy felül kellene vizsgálni egyes nagyon magas bírói fizetéseket, és le kellene leplezni, amennyiben igazságtalanságok, vagy éppenséggel törvénytelenségek történtek. Szerinte immorális, hogy egyes megyékben a nyugdíjba vonult bíráknak és ügyészeknek 20-25 000 lejes nyugdíjuk van, de ebben elsősorban a nyugdíjpénztárakat terheli a felelősség. “Hogy lehetséges, hogy egyes bíráknak nagyobb a nyugdíjuk, mint a nyugdíjazáskor a fizetésük?” - tette fel a kérdést Dumbravă.

Az igazságügyi törvények módoításainak szándékaival folyton kritikus kolozsvári Cristian Dănileț bíró azt mondja, ha elveszik a magas nyugdíjakat, akkor tele lesznek a bíróságok ezekkel az esetekkel, mert sokan meg fogják támadni. Ugyanakkor ő sem biztos abban, hogy az Alkotmány megengedné ezt a dolgot, hiszen néhány éve az AB úgy határozott, hogy nem lehetséges a már folyósításra elfogadott nyugdíjösszegeket módosítani.

A Hotnews megjegyzi, hogy az Alkotmánybíróság engedélyezett már bércsökkentést, de nyugdíjcsökkentést nem. 2010-ben ugyanis az Emi Boc által vezetett kormány 25%-kal csökkentette a közalkalmazottak fizetését, és az volt a szándéka, hogy 15%-kal fogja a nyugdíjakat is, és újraszámoltatja ezeket. Az AB az előbbit engedélyezte, az utóbbit nem.

Egyes források szerint Romániában jelenleg 161 000 ember kap különlegesen magas nyugdíjat, főként olyanok, akik a belügy és a titkosszolgálatok köreiből vonultak nyugállományba. Ebből azonban nem tudni, körülbelül hány haladhatja meg a 10 000 lejes plafont. Ugyanakkor a 3366/2004-es törvény értelmében 3800 bíró és ügyész kapott speciális nyugdíjat, ezek átlaga 18 000 lej. Van továbbá még 1400 ember, akik a légierőnél töltött szolgálatok után kapnak speciális nyugdíjakat. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS