2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

CSM: a szolidaritási adó negatívan befolyásolja az ügyészek és bírák jogállását

2019. július 18. 10:03, utolsó frissítés: 10:12

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) véleménye szerint az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által bejelentett, a speciális nyugdíjakra estlegesen kivetendő szolidaritási adó negatívan befolyásolja az ügyészek és bírák jogállását, ezért - ha ez az intézkedés alkalmazásra kerül - a CSM az alkotmánybírósághoz és a nemzetközi szervezetekhez fordul.

'A bírák és ügyészek függetlenségének megvédése érdekében a CSM semmilyen módon nem fogja eltűrni, hogy negatívan érintsék a bírák és ügyészek jogállását, ezért megteszi a szükséges intézkedéseket, beleértve a nemzetközi szervezetek és az alkotmánybíróság megkeresését'- írja a CSM a szerdán kiadott nyilatkozatában.

Az CSM leszögezi, hogy a legtöbb államban, az európai joggyakorlatnak megfelelően, a bíráknak és ügyészeknek az alkotmány szavatolja jogukat, hogy az utolsó jövedelmük szintjéhez közelálló nyugdíjat kapjanak.

A CSM emlékeztet, az ügyészi és bírói tevékenység az oktatáson kívül minden egyéb tevékenységgel összeegyeztethetetlen, és hogy a nemzetközi dokumentumok ajánlásai szerint fizetésüknek összhangban kell lennie szakmájuk méltóságával és azzal a felelősséggel, amit felvállalnak.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS