2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem lehet alkotmányba írni, hogy ki részesülhet amnesztiában

2019. július 18. 17:16, utolsó frissítés: 17:20

Az alkotmánybíróság (CCR) csütörtöki döntése értelmében a jogalkotó mérlegelésére kell bízni annak eldöntését, hogy ki részesülhet amnesztiában.

Az alkotmánybíróság csütörtökön vizsgálta meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), valamint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által benyújtott két alkotmánymódosító tervezetet.

A taláros testülethez közel álló források szerint az alkotmánybírák csütörtöki határozata kimondja, a jogalkotó mérlegelésére kell bízni annak eldöntését, hogy ki részesülhet amnesztiában. A testület ennek kapcsán az államfőnek az egyéni kegyelmezéshez való jogát hozta fel példaként, hangsúlyozva, téves lenne megtiltani az elnöknek, hogy "az élethez és az egészséghez kapcsolódó okokból" kegyelemben részesítsen egy elítéltet.

Az ellenzéki alakulatok július 1-jén nyújtották be a parlamentbe alkotmánymódosító tervezetüket, amely a május 26-i referendumon kinyilvánított népakaratnak és a Klaus Johannis államfő által javasolt politikai megállapodásba foglaltaknak megfelelően módosítaná az alaptörvényt.

A tervezet értelmében megtiltanák a korrupciós tettek miatt elítéltek amnesztiában és közkegyelemben részesítését, mint ahogyan azt is, hogy a kormány az igazságügyi rendszert érintő sürgősségi rendeleteket adjon ki. Az alkotmánymódosító tervezet ugyanakkor a Nép Ügyvédje mellett az államfő, a legfelsőbb bíróság, továbbá 50 képviselő vagy 25 szenátor számára is lehetővé tenné, hogy alkotmányossági kifogást emeljenek a kormányrendeletek ellen. Emellett megtiltaná a szándékosan elkövetett bűntettek miatt jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélt személyeknek, hogy jelöltként induljanak a parlamenti, a helyhatósági, az európai parlamenti választásokon és az elnökválasztáson.

A tervezetet a PNL és az USR mellett a Népi Mozgalom Párt (PMP) törvényhozói és a Pro Románia párt 9 képviselője írta alá.

Ugyancsak július elején a PSD és az ALDE is benyújtott egy alkotmánymódosító javaslatot. E szerint Románia elnöke nem részesíthet kegyelemben olyan elítélteket, akiket korrupciós bűncselekmények miatt küldtek bíróság elé. A javaslat ugyanakkor megtiltja, hogy a kormány a bűncselekményeket, ezek büntetését és a büntetések végrehajtását érintő sürgősségi rendeleteket adjon ki, illetve lehetővé teszi az államfő, valamely házelnök és legalább 50 képviselőből vagy legalább 25 szenátorból álló csoport számára, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a sürgősségi rendeleteket, ezeknek a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított legtöbb öt napon belül.

Az alkotmánybíróság megszervezéséről és működéséről szóló törvény értelmében az alkotmánymódosítást célzó parlamenti eljárás elindítása előtt az alkotmánymódosító tervezetet be kell nyújtani az alkotmánybírósághoz, amelynek tíz napon belül közölnie kell, hogy a javaslat tiszteletben tartja-e a vonatkozó előírásokat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS