2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A tanügyminiszter azt szeretné, hogy alacsony átlaggal ne lehessen bejutni líceumokba

2019. július 19. 09:21, utolsó frissítés: 09:43

Leginkább azoknak nem sikerül az érettségi vizsga, akik alacsony médiával jutottak be a líceumba - jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Ecaterina Andronescu tanügyminiszter.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy számottevő különbség van az idén végzett tanulók által elért eredmények (75%), és a korábbi években végzett diákok eredményei között (26%), ami azt üzeni a végzősöknek, hogy esélyeik csökkenek, ha nem sikerül a vizsgájuk abban az esztendőben, amikor tanulmányaikat befejezték.

Ugyanakkor jelentős különbség tapasztalható a városi és a vidéki iskolák között: míg a városi elméleti líceumok 90% körül teljesítenek, addig vidéken, főleg a szakközépiskolák, meglehetősen gyenge eredményeket produkálnak.

Andronescu 'elfogadhatatlannak' nevezte, hogy vannak olyan szakközépiskolák, amelyek az elmúlt hat esztendőben folyamatosan 5 százalék alatti átmenési arányt értek el, és kilátásba helyezte, hogy ezeket szakiskolákká alakítják.

"Az idei évben ragaszkodtunk ahhoz, hogy növeljük a helyek számát a szakiskolákban, mert előfordulhat, hogy azoknak, akiknek nincsenek elméleti ismereteik, jó gyakorlati készségekkel rendelkeznek, és megbecsülendőbb egy szakmában dolgozni és azt jól csinálni, mint abszolút elfogadhatatlan eredményeket elérni. Nem zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy ezeket a szakközépiskolákat szakiskolákká alakítsuk, tekintettel az idei és az elmúlt években elért eredményekre"- magyarázta az oktatási miniszter.

Andronescu szerint két lehetőség van: csak annyi líceumi helyet meghirdetni, hogy oda ne lehessen alacsony médiával bejutni, illetve, hogy kilencedik osztály elején tananyagpótló órákat tartsanak.

Az érettségi vizsgával kapcsolatban a miniszter megjegyezte "megengedhetetlenül" magas volt az óvások nyomán módosított osztályzatok száma, és azt javasolta, hogy objektívebb kritériumokat kell megszabni a dolgozatok elbírálására, de azt is felvetette, hogy azok a javító tanárok, akiknél ez nagyobb arányban előfordult, a jövőben ne vegyenek részt a vizsgabizottságokban. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS