2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az őszi elnökválasztásról tárgyalt egymással Ponta, Dăncilă és Tăriceanu

2019. július 23. 10:07, utolsó frissítés: 10:07

Viorica Dăncilă lesz a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje, mert a PSD nem engedheti meg, hogy vezetője ne pályázzon az államfői tisztségre - nyilatkozta hétfő este a közszolgálati televíziónak Victor Ponta, a Pro Románia elnöke.

Ponta bejelentette: külön-külön találkozott Viorica Dăncilával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökével, de semmilyen konkrét megállapodást nem kötöttek.

Pro Románia elnöke elmondta, közölte a két pártelnökkel, hogy „újra kell építeniük egy mindenki által gyűlölt adminisztrációt”. Kifejtette azt is: ha mindannyian államfőjelöltet állítanak, akkor azon fognak versengeni, hogy ki legyen a harmadik helyen, és „kellemetlen élményeink lehetnek az első és a második forduló között, amikor megkérdik, hogy kit támogatunk”.

Közölte: Viorica Dăncilă azt kérte tőle, hogy a Pro Románia a PSD jelöltjét támogassa, Călin Popescu-Tăriceanu, pedig azt, hogy őt.

Ponta szerint a Pro Románia egyelőre nem döntötte el, hogy kit támogat.


Dăncilă: Ponta részéről semmilyen választ nem kaptunk, igaz, nem is kértünk

Viorica Dăncilă azt nyilatkozta az Antena 3 televíziónak adott interjúban, hogy Pontával és Tăriceanuval megvitatták az őszi elnökválasztásra vonatkozó együttműködési megállapodás esélyeit, beszéltek a kormányzásról és arról, hogy hogyan haladhatnánk egy közös úton a következő időszakban.

„Victor Ponta részéről semmilyen választ nem kaptunk, igaz, nem is kértünk választ, megbeszéltünk dolgokat és reméljük, hogy augusztus 3-áig lesz válasz. Tárgyaltunk továbbá Călin Popescu-Tăriceanuval is. Beszéltünk a kormányzásról, hogy milyen kormányzati intézkedéseket szeretnénk bevezetni, még egy őszi esetleges kormányzati szerkezetátalakítás is szóba jött'- mondta Dăncilă.

Hozzátette, hogy még nem született döntés az PSD elnökjelöltének támogatására. 'Amint tudják, Călin Popescu-Tăriceanu az ALDE részéről szeretne pályázni. A PSD a maga részéről úgy döntött, hogy saját jelöltet állít, akinek személyéről kedden dönt a párt vezetősége' - tette hozzá Dăncilă.

A pártelnök tagadta, hogy a tárgyalások eredményét kudarcnak lehetne tekinteni. Szerinte ezek a tárgyalások egy kezdetet jelentenek a baloldali elnökjelölt esélyeinek maximalizálásáról.

Kérdésre válaszolva Dăncilă azt mondta, hogy „nem hiszi”, hogy Gabriela Firea függetlenként indulna az elnökválasztáson, mert ezzel elveszítené bukaresti főpolgármesteri mandátumát.

A PSD vezetősége kedden nevesíti államfőjelöltjét.

Korábban több politikus bejelentette, hogy megpályázza a tisztséget, köztük Mihai Fifor pártfőtitkár, Eugen Teodorovici ügyvezető elnök, Liviu Pleşoianu parlamenti képviselő, Şerban Nicolae szenátor, Ecaterina Andronescu oktatási miniszter. Utólag Eugen Teodorovici és Mihai Fifor bejelentették, hogy lemondanak a jelöltségről.

Gabriela Firea főpolgármester is bejelentette, hogy részt vesz a belső választásokon, mert szerinte „a dolgok nem jó irányban mennek a PSD számára.”

A Pro Románia vezetői azt nyilatkozták, hogy saját jelöltet szeretnének, Adrian Ţuţuianu szenátort pedig azt mondta, hogy támogatni tudnák Gabriela Fireát, ha függetlenként indulna. (agerpres)

Nyitókép: Adevărul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS