2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ is aláírta az európai elköteleződésről szóló megállapodást

2019. július 23. 16:58, utolsó frissítés: 16:58

Kedden az RMDSZ a kisebbségek parlamenti csoportjának társaságában aláírta a Románia európai elkötelezettségének megerősítéséről szóló politikai megállapodást a a Cotroceni-palotában.

„Az erdélyi magyar közösség előnyére válik a parlamenti pártok kiállása a hatékonyan működő és a jogállamiságot garantáló politikai intézmények, a független igazságszolgáltatás, Románia európai integrációs politikájának folytatása mellett vagy éppenséggel a sürgősségi kormányrendeletek kiiktatása érdekében – ez utóbbi kapcsán észrevételeket is megfogalmaztunk, amelyeket átadtunk az államelnöknek”- írja az esemény kapcsán közzétett Facebook-bejegyzésében a szövetség.Az RMDSZ bejegyzése szerint mivel a Klaus Johannis által előterjesztett politikai megállapodás nem tér ki a többség-kisebbség viszonyának rendezésére, ezért az RMDSZ ismételten javaslatot tett egy többség-kisebbség paktumra.

„Az RMDSZ által kidolgozott szöveg rögzítené, hogy a nacionalista kártyát ne lehessen kijátszani a választási kampányokban és a napi politikai vitákban, a megszerzett kisebbségi jogokat pedig ne csorbíthassa senki. Azt akarjuk, közösségünk számára fontos lenne, hogy a nemzeti közösségek identitásának megőrzését szavatoló garanciák megteremtése is párbeszéd révén történjen a kisebbségek képviselői és a parlamenti politikai erők között”- áll az RMDSZ Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben.

A Románia európai elkötelezettségének megerősítéséről szóló politikai megállapodást június 13-án látta el kézjegyével az államfő, illetve Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Victor Ponta, a PRO Románia elnöke, valamint Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke. (közlemény/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS