2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A belügyminiszter nem akart belügyminiszter lenni, de állítása szerint komolyan veszi majd a munkáját

2019. július 25. 12:55, utolsó frissítés: 12:55

Nem akarta ezt a tisztséget, mivel tudta, hogy a minisztériumban „bonyolultak a dolgok”, de ha már átvette a tárca vezetését, komolyan neki akar látni a munkának - jelentette ki Nicolae Moga frissen kinevezett belügyminiszter csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.

„Teljes felelősséggel kijelentem, hogy nem akartam ezt a tisztséget. De ha már így adódott, komolyan nekifogunk a munkának (...) Ha nem leszek határozott, nincs mit keresnem a minisztérium élén. (...) Parlamenti tevékenységem során láttam, hogy itt nem babra megy a játék, tudtam, hogy itt a dolgok bonyolultak, mindezt tudtam. Ne gondolják, hogy tudatlan gyermek vagyok, aki a helyzet ismerete nélkül vállalta el ezt a nagy felelősséget” - nyilatkozta Moga a tárca székhelyén.

Hozzátette, mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több problémát megoldjon, azonban senki ne várja el tőle azt, hogy hirtelen, mintegy Messiásként minden gondot megold.

A szerdai kormányülés után megbeszélést tartott a fegyvernemek parancsnokaival, figyelmeztetve őket, hogy számára a legfontosabb dolog az őszinteség, az igazság ismerete, és „az lép előre, aki teljesít”, ő pedig sürgősen elemezni fogja a problémáikat. Elmondása szerint bejelentetlen látogatásokat fog tenni a belügyi tárca alárendeltségébe tartozó struktúráknál, mind a 22-nél. Említést tett arról is, hogy a minisztériumnak több mint 135.000 alkalmazottja van, és ő mindegyiküket tisztelni fogja, „a takarítónőtől a legmagasabb rangú tisztig”, ameddig „nem hazudnak, igazat mondanak és végzik a munkájukat”.

A 2018. augusztus 10-i, bukaresti tüntetésen történteket „szerencsétlen eseménynek” nevezte Nicolae Moga.

„Én azt kérem, hogy egyetlen állampolgárt se verjenek meg a csendőrök, ha tiszteletben tartja a törvényeket, ugyanakkor azonban azt sem lehet megengedni, hogy a rosszhiszemű, a törvény ellen vétő polgárok megverjék, rágalmazzák a csendőröket” - hangsúlyozta a téma kapcsán a tárcavezető, hozzátéve, ha inkább a Németország vagy Franciaország, esetleg az Amerikai Egyesült Államok által alkalmazott közrendvédelmi rendszer és munkamódszer tetszik jobban, „lehet beszélni róla, egyelőre azonban nekünk van egy törvényünk, vannak szabályaink, amelyeket szigorúan be kell tartani”.

Ami elődjét, Carmen Dan volt belügyminisztert illeti, Moga azt mondta, mivel Dan egészségügyi problémákkal küzd, nem tudott találkozni vele, de meg akarja köszönni neki a tárcánál végzett munkáját.

„Egy szenátor asszony számára ez a minisztérium kemény dió volt. (...) Folytatni fogunk minden jó dolgot, egyelőre azonban nem leltároztam. Miután leltározom, önöket fogom elsőként tájékoztatni” - mondta Moga az újságíróknak. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS