2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis normális Romániát ígért a választóinak

2019. augusztus 09. 08:07, utolsó frissítés: 08:07

Formálisan is saját elnökjelöltjévé választotta csütörtökön a romániai európai parlamenti (EP-) választásokat megnyerő Nemzeti Liberális Párt (PNL) Klaus Johannis hivatalban lévő államfőt, aki a működőképes, normális Románia megteremtésének ígéretével kezdte meg választási kampányát.

Bár a hivatalos választási kampány csak október 10-én kezdődik, a PNL országos tanácsának 3500 küldötte előtt mondott beszédével Johannis tulajdonképpen megkezdte újraválasztási kampányát.

Az elnök ismét a Szociáldemokrata Pártot (PSD) tette felelőssé az állam működésképtelenségéért. Szerinte a PSD becsapta a választókat, csődbe vitte a gazdaságot, képtelen megvédeni a polgárokat, állandó ostrom alá vonta az igazságszolgáltatást, az általa hozott törvények pedig nem a közérdekeket, hanem a politikai klientúra és a bűnözők gazdagodását szolgálják.

Johannis szerint ennek véget kell vetni, a PSD-kormányt le kell váltani. Egy olyan normális és működőképes állam újjáépítéséhez kért választói felhatalmazást, amely a tisztességen alapul, és amelynek tisztségviselői hozzáértésük és nem párthűségük alapján jutnak funkcióhoz.

Az újabb ötéves mandátumra pályázó államfő a polgárok biztonságát garantáló, jogállamot védelmező, Európa-párti, a magánkezdeményezést pedig bátorító, és nem ellenségként kezelő kormánytöbbséget akar.

Újraválasztása esetén Johannis az állam "újraindítását" egy új, PSD nélkül megvalósítandó parlamenti többségre bízná, amelyet reményei szerint - az európai néppárti tagsággal rendelkező - Nemzeti Liberális Párt körül alakíthatnának ki, a jövő évi "rendes vagy előrehozott" parlamenti választások eredményeképpen.

Romániában november 10-én rendezik az elnökválasztást, és amennyiben egyetlen jelölt sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének támogatását, november 24-én második fordulót rendeznek a két legjobb eredményt elért elnökjelölt részvételével. (mti)

Nyitókép: Cotidianul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS