2019. aug. 21. szerdaSámuel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hadgyakorlatok és katonai parádé Nagyboldogasszony napján

2019. augusztus 15. 12:25, utolsó frissítés: 12:53

A Fekete-tenger stratégiai jelentőségű térség mind a NATO, mind az Európai Unió számára, védelme életbevágó fontosságú Románia és szövetségesei számára - hangoztatta csütörtökön Klaus Iohannis román államfő.

Az elnök a konstancai katonai parádén és nemzetközi hadgyakorlaton mondott beszédet, amelyet Nagyboldogasszony (Mária mennybevétele) napja, a román tengerészek ünnepe alkalmából rendeztek.

„Ahhoz, hogy elrettentsük az ellenséges megnyilvánulásokat, egységes és átfogó fellépésre van szükség minden szinten, beleértve a politikát is, amely a katonai szempontok mellett az energia, közlekedés, környezetvédelem szempontjait és a társadalom alkalmazkodóképességét is figyelembe veszi” - jelentette ki az államfő.

Emlékeztetett: Románia egy olyan védelmi szövetség része, amely az egy mindenkiért, mindenki egyért elv alapján garantálja tagországainak kollektív biztonságát, ehhez a biztonsághoz pedig Románia is aktívan hozzájárul egyebek között azzal, hogy a GDP két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.

Iohannis kiemelte, hogy a román haditengerészet a NATO több nagyszabású hadgyakorlatában vesz részt, a Ferdinánd király nevét viselő fregatt pedig idén júliusban a NATO keleti szárnyát védő állandó flotta részévé vált. A román elnök elismerte, hogy a román hadiflotta megérett a korszerűsítésre, és kifejezte reményét, hogy a jövő évben, amikor a fegyvernem alapításának 160. évfordulóját ünneplik, már jelentős előrelépéseket könyvelhetnek el a román haditengerészet eszközállományának és fegyverzetének fejlesztése terén.

Az államfő hozzátette: a nemzetbiztonság védelme, amely garantálja minden egyes román állampolgár biztonságát, nem érhető el a hadsereg megfelelő felszerelése és korszerűsítése, valamint a katonák folyamatos képzése nélkül - ezért kell a bruttó hazai termék (GDP) 2%-át védelmi célokra fordítani.

Viorica Dăncilă miniszterelnök a Román Tengerészet Napja alkalmából küldött üzenetében megerősíti, hogy a kormány teljes támogatást nyújt a haditengerészet fejlesztéséhez, amely ezáltal hatékonyabban képes védelmezni a román nemzeti érdekeket regionális vagy nemzetközi szinten.

A kormányfő köszönetet mondott ugyanakkor az országunkat a hazai és nemzetközi missziókban képviselő tengerészeknek, akik öregbítik Románia presztízsét a világon.

Gabriel Leş védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy sajnos, a fekete-tengeri térség, „amely nemrég még a part menti országok közötti együttműködés és baráti kapcsolatok területe volt”, az utóbbi időben „a feszültségek, a nyomásgyakorlások, kockázatok és fenyegetések terévé alakult”. Véleménye szerint nem beszélhetünk a Fekete-tenger biztonságáról erőteljes transzatlanti kapcsolatok, illetve az Egyesült Államokkal való erős stratégiai partnerség nélkül, amely „Románia biztonságának és védelmének alapját képezi”.

Konstancán amerikai katonák és a román légierő pilótái is csatlakoztak a román flotta több ezer katonájához, a tengerészet napja alkalmából rendezett hadgyakorlaton. Az estig tartó népünnepély - amelyen mintegy húszezer ember vesz részt - fáklyás felvonulással zárul. (MTI) (agerpres)

Nyitókép: stirileprotv.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS