2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia tíz menedékkérőt vesz át Máltától

2019. augusztus 17. 09:58, utolsó frissítés: 16:57

Az Európai Bizottság (EB) felkérésének eleget téve Románia más uniós tagországokhoz hasonlóan kész korlátozott számú menedékkérőt befogadni azok közül, akik életveszélybe kerültek a Földközi-tengeren - tudatta péntek késő este a külügyminisztérium.

A tárca közlése szerint jelen esetben Románia tíz személyt venne át Máltától. A minisztérium szerint Románia három korábbi esetben is pozitív választ adott az EB hasonló felhívásaira: két ízben Olaszországtól tíz, egy esetben pedig Máltától öt menekült átvételét ajánlotta fel. A korábbi felajánlások nyomán végül 11 menedékkérőt át is vettek.

A közlemény szerint a Földközi-tengeren kialakult helyzetet nem lehet a 2015-2016-os menekültválsághoz hasonlítani, de aggasztó, hogy egyre növekszik a halálozási arányuk. Bukarest aktívan részt vesz a megoldás keresésében: egyrészt meg kell előzni a további emberéletek elvesztését, másrészt meg kell akadályozni egy olyan kiskapu megnyitását, amely az illegális bevándorlást bátorítja - jelentette ki a külügyminisztérium.

Ugyanakkor emlékeztetnek rá: az utóbbi években nem sikerült érdemi előrelépést elérni a Dublini Egyezmény reformja terén, de a román uniós elnökségnek (az idei első félévben) sikerült bevezetnie az ideiglenes megállapodások módszerét, amely - anélkül, hogy kötelező jogi keretet szabna meg - megkönnyíti a tagállamok közti együttműködést a konkrét válsághelyzetek eseti megoldása érdekében.

Románia az EB felhívására adott pozitív válaszával jelezni kívánja, hogy szolidaritást vállal a többi tagországgal, tekintettel arra, hogy kiszolgáltatott, védelemre szoruló emberekről van szó, a felajánlás azonban nem olyan mértékű, hogy nyomás alá helyezné a román menekültbefogadó rendszert - zárul a külügyminisztérium közleménye.

Az EB szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján közölte: a bizottság arra szólítja fel az európai uniós tagországokat, hogy mutassanak szolidaritást a Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet hajóján rekedtekkel és a sorsuk rendezésén fáradozó tagállamokkal. A szóvivő szerint hat tagállam - Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália, Románia és Spanyolország - már felajánlotta részvételét a Proactiva Open Arms hajóján érkezők "elosztásában".

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS