2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyar kisebbségekkel szembeni jogszerűtlenségek miatt indíthat Romániával szemben kötelezettségszegési eljárást az EB a KJI szerint

2019. augusztus 17. 13:07, utolsó frissítés: 16:48

Kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba Romániával szemben az Európai Bizottság (EB), amennyiben a Kisebbségi Jogvédő Intézetnek (KJI) sikerül alátámasztani, hogy az 1989-es romániai visszaállamosításkor a magyar kisebbség viszonyában rendszerszintű jogsértés történt - legalábbis ezt állította az intézet munkatársa, Köröm Ágoston a magyarországi M1 csatornának.

Köröm elmondta, hogy a rendszerszintűség megállapítása kapcsán az EB arra kérte a jogvédő intézetet, hogy elemezze a romániai kárpótlásokkal és a visszaállamosítással kapcsolatos jogsértéseket.

Az Európai Parlament petíciós bizottsága nemrég befogadta a KJI januárban benyújtott petícióját, amely a romániai visszaállamosítással és a magyar kisebbséget hátrányosan érintő szlovákiai földkárpótlással foglalkozik.

Az intézet azt kérte a petíciós bizottságtól, küldjenek tényfeltáró bizottságot Romániába, amelynek munkája nyomán felkérhetnék az uniós szerveket, hogy tegyenek a jogsértések orvosolásáért.

Az ügyvéd szerint a szlovák kárpótlási törvény az állampolgárságon és lakhelyen alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg több ezer magyarral szemben.

Az EB minden kétséget kizáróan kijelentette, hogy a szlovák kárpótlási törvény uniós jogot sért, de politikai okok miatt egyelőre nem kívánja hivatalból az Európai Bíróság elő vinni a kérdést - fűzte hozzá Köröm Ágoston.

A KJI egyébként a székelyföldi "terroristák" ügyében is igyekszik fellépni, egyrészt a Strasbourgi Emberjogi Bíróság, másrészt az Európai Parlament elé tárják Beke Isván és Szőcs Zoltán ügyét. (mti/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS