2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sanitas: nem elégséges a kórházi kisegítő személyzet létszáma a săpocai kórházban

2019. augusztus 18. 17:23, utolsó frissítés: 17:23

Nem elégséges a kórházi kisegítő személyzet létszáma a săpocai neuropszichiátriai kórházban - állítja a Sanitas szakszervezet.

"Megengedhetetlen, hogy hétvégén egy egészségügyi asszisztens, egy gondozó és egy ápoló felügyelje a 70 pácienst, akik pszichés problémákkal küszködnek, egyesek büntetőügyekben is érintettek. Senki nem gondolt a veszélyre, amelyet mi, a szakszervezet vezetősége a kórház vezetőségével tartott valamennyi találkozón és a minisztériumhoz küldött átiratokban is jeleztünk. Embereknek kellett meghalniuk, hogy higgyenek nekünk" - írják egy Facebook-bejegyzésben a Sanitas săpocai szervezetének tagjai.

Az érdekvédelmi szövetség képviselői hangsúlyozzák, a kórházi alkalmazottak által kapott veszélyességi pótlékot 75 százalékról 50 százalékra csökkentették, arra hivatkozva, hogy "nincs pénz".

A Buzău megyei Săpoca község neuropszichiátriai kórházának egyik, alkoholproblémákkal küzdő páciense négy beteget megölt, további kilencet pedig megsebesített egy infúziós állvánnyal a vasárnapra virradó éjszaka.

Az egészségügyi minisztérium vasárnapi közleménye szerint az éjszakai váltásban "az érintett kórházi pavilonban egy orvos, hét asszisztens és három ápoló volt, valamint két munkás, akiket a veszélyesnek nyilvánított betegek felügyeletével bíztak meg".

Buzău megyébe utazik Sorina Pintea egészségügyi miniszter, hogy a helyszínről, személyesen koordinálja a săpocai neuropszichiátriai kórházban indított belső vizsgálatot.

Egy Facebook-bejegyzésben a tárcavezető azt írja, folyamatosan tájékoztatta a történtekről a kormányfőt, aki elrendelte, hogy ő maga koordinálja az egészségügyi intézménynél indított vizsgálatot."Ez egy tragikus eset, amely szigorú kivizsgálást és azonnali intézkedéseket követel meg. Mindig azt mondtuk, hogy a páciensek biztonságának és egészségének biztosítása az egészségügyi rendszer fő küldetése, és minden eljárásbeli hibát azonnal korrigálni kell, hogy elejét vegyük a hasonló tragédiáknak. Együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló családoknak, ugyanakkor biztosítjuk őket arról, hogy akik vétkeseknek bizonyulnak, fizetni fognak" - áll még a bejegyzésben.

Fotó: Romania TV

(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS