2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A környezetvédelmi miniszterhez fordult Benkő Erika a Háromszéken garázdálkodó medvék ügyében

2019. augusztus 19. 12:32, utolsó frissítés: 12:34

A Kovászna megyében "túlzottan elszaporodott, az emberek életét és javait veszélyeztető medvék" kapcsán azonnali intézkedésre szólítja fel a környezetvédelmi minisztert hétfőn benyújtott levelében Benkő Erika parlamenti képviselő.

„Elfogadhatatlan a helyzet, hogy mindennapossá váltak a medvetámadások Kovászna megyében, hogy az emberek félnek kimenni most már nemcsak a mezőkre, faluszélekre, hanem saját udvarukra és kertjükbe is. Fényes nappal lakott területeken garázdálkodnak a vadak veszélyeztetve az emberi életeket és javakat egyaránt. Csak az elmúlt évben több mint 500 000 lejre tehető a medvék okozta kár megyénkben, ahol a medvepopuláció a négyszeresére növekedett a megengedettnél. A 400 helyett több mint 1600 egyedet tart számon a Környezetvédelmi Ügynökség” – hangsúlyozta Benkő Erika.

Az RMDSZ-es képviselő levelében több konkrét esetet is megemlít. A medvék semmitől sem félve napközben az emberek közelébe merészkednek. Bálványoson a vendéglő teraszát már több alkalommal meglátogatták, emiatt nemcsak a kárral, de a turisták számának csökkenésével is számolnia kell a vendéglátó egységnek. Közel harminc hétvégi házba törtek már be a medvék Bálványoson, a nyár folyamán. Az ott lakók tizenkét alkalommal riasztották májusban a 112-es sürgősségi hívószámot, de miután a hatóságok elijesztették őket, újra visszatértek. Augusztusban egy csernátoni háztáji gazdaságba tört be és ölt meg három malacot.

Bodokon is mindennaposak a medvés esetek. Idén már több alkalommal rongálta meg az egyik helyi méhészetet és folyamatosan garázdálkodik a gazdák kertjeiben és az utcákon. Július végén pedig hosszú órákon át szenvedett egy vonat által elgázolt medve, miközben a helyi hatóságok tehetetlenül várták, hogy a környezetvédelmi minisztérium engedélyt adjon az elaltatására. A jóváhagyás több mint tíz óra múlva érkezett meg Bukarestből.

Benkő Erika képviselő arra biztatja az érintetteket, hogy minden medvetámadást, rongálást jelentsenek a hatóságoknak, hogy bizonyítható és nyomon követhető legyen. (közlemény)

Nyitókép: Kocsis B. János

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS