2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă kiakadt Pontára, aki szerint a kormányfő kérte a támogatását a kormányon maradás érdekében

2019. augusztus 19. 16:17, utolsó frissítés: 16:17

Viorica Dăncilă kormányfő hétfőn Facebook-bejegyzésében reagált Victor Ponta azon kijelentéseire, miszerint a PSD elnöke “támogatását kérte a kormányon maradás érdekében”. A Pro Románia párt elnöke hétfői Facebook-bejegyzésében ugyanakkor azt állította, hogy a tárgyalások a szociáldemokraták elnöke miatt feneklettek meg, aki minden feltételt kész volt elfogadni, kivéve azt, hogy lemondjon az államelnöki választásokon való indulásról.

Dăncilă azt írta Ponta “hazug és kétszínű” stílusa volt az, ami végül a tárgyalások sikertelenségéhez vezetett. “Komolytalansága, állandó vágya, hogy bármilyen módon előtérbe kerüljön, beleértve a hazugságot is, nem fér meg a PSD-vel. Olyan ember, aki képtelen építeni és csak pusztításra képes” - írta a miniszterelnök bejegyzésében.A kormányfő elutasította azt az általa “lépj be te és kidobjuk a másikat” típusú politikai trükknek nevezett magatartást, amelyet Ponta véleménye szerint alkalmazni próbált. Mint írta, Pontával ellentétben, aki mindig háttéralkukban gondolkodott, a párttársai megkérdezése nélkül, ő tiszteletben tartja a PSD végrehajtó bizottságának (CEX) döntését, amelyen társai határozottan kifejezték véleményüket a Pro Romániával való szövetségről.

Victor Ponta szerint Dăncilă azt mondta neki, hogy kiteszi a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) a kormányból, és olyan minisztériumokat ad a Pro Romániának, amelyeket ő akar.A volt kormányfő öt feltételt szabott Dăncilănek a kormánytámogatásért cserébe: a kormány teljes átszervezése, egy új, "realista és hatékony" kormányprogram bemutatása, a gazdasági és költségvetési stabilitás biztosítása, a sürgősségi kormányrendeletekről való lemondás az adótörvény esetében, szakértő kormánytagok kinevezése. Az ötödik pont szerint Dăncilănek le kellett volna mondania saját államelnöki jelöltetéséről annak érdekében, hogy a PSD az ALDE-val és a Pro Románia párttal közösen állítson egy olyan jelöltet, akinek valós esélyei vannak bejutni a második fordulóba.

A PRO Románia elnöke szerint Dăncilă rábólintott a feltételsor első négy pontjára (bár szerinte nem értette meg azokat), de megharagudott az 5. pont miatt. Állítása szerint a PSD elnöke a tárgyalásukat követően a párt országos végrehajtó bizottságában “mindenkinek hazudott, és úgy döntött, hogy nem fogadja be a kormányba a Pro Romániát”. Ponta hozzátette, Dăncilă elfelejtette megemlíteni azt, hogy épp ő volt az, aki elutasította az ajánlatát.

Miután Viorica Dăncilă a Ponta által vezetett alakulathoz hasonlóan tárgyalni kívánt az RMDSZ-szel is, Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető hétfőn azt nyilatkozta, hogy fel sem merült, hogy a PSD-vel tárgyaljanak a kormány támogatásáról. (hírszerk./agerpres/digi24)

Nyitókép: Facebook / Viorica Dăncilă

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS