2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Make Romania Great Again: találkozott Johannis és Trump

2019. augusztus 21. 07:46, utolsó frissítés: 08:06

Közös nyilatkozatot fogadott el kedden Klaus Johannis román államfő és Donald Trump amerikai elnök, amelyben az Amerikai Egyesült Államok támogatásáról biztosítja Romániát a Visa Waiver programba való felvételére irányuló erőfeszítései kapcsán.

A dokumentumban leszögezik, hogy a két ország közötti stratégiai partnerség elmélyítésével új lehetőségek nyílnak a biztonság növelésére, a fejlődésre és a jólétre, illetve a közös kihívásokkal szembeni hatékonyabb fellépésre.

A nyilatkozat felidézi az 1989-es forradalmat, és kitér Románia NATO-csatlakozásának 15. évfordulójára is.

"Országaink közösen kitartó erőfeszítéseket tettek haderőink korszerűsítése és a NATO keretében a méltányos tehermegosztás kapcsán tett vállalásaink teljesítése érdekében. Katonáink vállvetve harcolnak a szabadság védelme és a NATO keleti szárnya védelmi és elrettentő erejének megerősítése érdekében, beleértve a Fekete-tenger térségét is, amely stratégiai jelentőséggel bír a transzatlanti biztonság tekintetében. Ugyanakkor el akarjuk kerülni azokat a biztonsági kockázatokat, amelyek az 5G távközlési hálózattal kapcsolatos kínai befektetésekkel járnak" - áll a dokumentumban.

Ennek szövege ugyanakkor leszögezi: mind Románia, mind az Amerikai Egyesült Államok elismeri, hogy az energetikai biztonság nemzetbiztonsági kérdés.

"Hangsúlyozzuk ellenvetésünket az Északi-Áramlat 2 és más olyan projektekkel szemben, amelyek energetikai szempontból függővé teszik szövetséges és partnerországainkat Oroszországtól. Románia földgázforrásai hozzájárulhatnak országaink jólétének növeléséhez, illetve Európa energetikai biztonságának megerősítéséhez" - mutat rá a nyilatkozat.

A dokumentum kitér arra is, hogy a jogalkalmazás és a korrupció elleni küzdelem terén a két ország között fennálló kiváló partnerség alapja az elköteleződés a jogállamiság és a független igazságszolgáltatás mellett, amelyeket a román nép is támogat.

"Hangsúlyozzuk, hogy a jó kormányzás képezi közös jólétünk és biztonságunk alapját" - áll a nyilatkozatban, amelyben a felek elkötelezik magukat a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat megerősítése és a befektetések ösztönzése mellett.

A nyilatkozat elfogadása előtti megmegbeszélésen Donald Trump azt mondta, megtiszteltetés számára, hogy a Fehér Házban fogadhatja Johannist, aki nagy tiszteletnek örvend.

"Jó munkát végzett. Értesüléseim szerint kampányidőszak következik Romániában, de úgy gondolom, hogy ön boldogulni fog, mert nagyon tehetséges, szereti az embereket" - fogalmazott az USA elnöke, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az USA romániai megítélése jobb, mint bármikor, és a két ország közötti kereskedelmi forgalom is számottevő. "Sok romániai él itt az Amerikai Egyesült Államokban, sikeres emberek. (...) Olyan emberek, akik szeretik Romániát" - tette hozzá.

A beszélgetésen Klaus Johannis is kiemelte, fontos számára, hogy ismét találkozhat az USA elnökével, és újfent tárgyalhatnak a két ország közötti kiváló partnerségről. "Az ön vezetése alatt sokat haladtunk előre, és ez a továbbiakban is így lesz. Ez nagyon fontos számunkra, és azt hiszem, jó úton járunk, amiért köszönetet mondok" - fogalmazott.

Trump leszögezte, szívesen ellátogatna Romániába, és egyeztetni fog román hivatali kollégájával a témáról.

Az amerikai elnök ugyanakkor adott román kollégájának egy sapkát is azzal a felirattal, hogy: "Make Romania Great Again" (Tegyük újjá naggyá Romániát).

A találkozót követően Johannis elmondta azt is, hogy a látogatás alkalmával aláírásra került egy egyetértési megállapodás az 5G technológiára vonatkozóan.

"A látogatás alkalmával aláírásra került egy egyetértési megállapodás a román és az amerikai kormány között az 5G technológiára vonatkozóan, különös tekintettel az ötödik generációs mobilhálózat biztonságára és a jólét és nemzetbiztonság szempontjából betöltött szerepére" - mondta az államfő a Donald Trumppal folytatott megbeszélést követően a Románia washingtoni nagykövetségén adott sajtónyilatkozatában.

Az államfő hangsúlyozta, hogy ez a dokumentum nem utal egy bizonyos cégre.

"Romániában erre egy nyilvános eljárást készítenek elő, és azt gondolom, hogy mindenki örülne, ha több ajánlatunk lenne, többek között amerikai cégek részéről is. Ez a magánvállalatokról szól, és reméljük, hogy ez megtörténik, de a megállapodás nem utal egy adott cégre, hanem ez egy memorandum, amely tisztázza az átláthatóság, a jogállamisággal való összeegyeztethetőség bizonyos kritériumait és így tovább"- mondta Johannis.

A két elnök megvitatta a gazdasági kapcsolatok alakulását is. Johannis rámutatott, hogy ezen a téren többet kell tenni, és ki kell terjeszteni az együttműködést olyan területekre is mint az energia, a kibernetika vagy a védelmi ipar.

Megjegyezte, hogy a tárgyalásokon szóba került a Visa Waiver (azaz vízummentességi) program is, és úgy értékelte, hogy Trump elnököt 'nagyon érdekli' ez a kérdés, és meggyőződését fejezte ki, hogy a két ország szakemberei meg fogják találni a legjobb módszereket e probléma javítására.

Klaus Johannis arról biztosította Donald Trumpot, hogy Románia továbbra is az Egyesült Államok megbízható szövetségese és stratégiai partnere marad a régióban, az Európai Unióban és világszerte.


(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS