2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bejelentkezett államfő-jelöltnek Kelemen Hunor

2019. augusztus 22. 18:11, utolsó frissítés: 18:11

A szövetségi elnök (megszokott módon) a Maszolnak adott interjút, ahol elmondta, hogy vállalná az államfő-jelöltséget, amennyiben a Szövetségi Küldöttek Tanácsának (SZKT) augusztus végi ülésén bizalmat szavaznak majd neki.

A szövetségi elnök azt is elmondta, hogy a jelenleg regnáló Porcsalmi Bálintot szeretné a továbbiakban is hűséges fegyverhordozójának (ügyvezető elnöknek) látni. Erről is ugyanazon az SZKT-t fognak dönteni.

Kelemen elmondta, hogy nem volt konkrétan szabályozva, hogy az ügyvezetői elnököt közvetlenül a tisztújítási kongresszus után szavazzák meg, így nem látja problémásnak, hogy a legutóbbi óta három hónap is eltelt. Az interjúból az is kiderül, hogy Porcsalmi hezitálva ugyan, de végül elfogadta a szövetségi elnök felkérését, és őt támogatják a megyei elnökök is.

“Az államfőjelölt indítása egyrészt az erdélyi magyarságról, a közösség önbecsüléséről szól, arról, hogy ennek az országnak a teljes jogú polgáraiként akár államelnököt is adhatnak, mert vannak a feladatra alkalmas személyiségeik. A másik szempont megmutatni azt, hogy az RMDSZ egy olyan politikai szervezet, amelynek vannak elképzelései az ország jövőjéről, és az erről szóló üzeneteit meg tudja fogalmazni a társadalom felé”- mondta Kelemen arról, hogy miért van szükség államfő-jelöltre, ha kizárt a győzelem.

Kelemen ugyanakkor kizárta, hogy koalícióra lépnének a kormánnyal, amennyiben ősszel az ALDE kikerülne a koalícióból, ugyanakkor röviden szó esett Úzvölgyéről is, Kelemen addig nem kíván bőven nyilatkozni a témáról, míg ősszel nem lesznek újabb román-magyar katonai szakértői találkozók. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS