2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szeptember 15-től minden megyei kórházban működnie kell szervkivevő központoknak

2019. augusztus 23. 10:10, utolsó frissítés: 12:57

Szeptember 15-étől az ország valamennyi megyei kórházának kötelező módon működtetnie kell szervkivevő központot - közölte csütörtökön Besztercén Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

A tárcavezető elmondta, az elmúlt héten négy szervkivételre is sor került Romániában. Ezek között volt immáron "szokványosnak" számító máj- és vesekivétel, illetve egy szívkivétel is. A szívet - az Eurotransplant szervezettel való együttműködés révén - egy 17 éves, németországi fiú kapta meg, miután a Romániában szívátültetésre várók között nem találtak kompatibilis befogadót.

A miniszter hozzátette, az Országos Transzplantációs Ügynökség igazgatójával, Radu Zamfirral közösen úgy döntöttek, hogy szeptember 15-étől kötelezővé teszik valamennyi megyei kórház számára szervkivevő központok működtetését. "Vannak intenzív osztályaink, a kórházak nagy része rendelkezik megfelelő felszereltséggel, ideje elkezdeni dolgozni. Átszerveztük az országos transzplantációs programot, van lehetőség az ebben részt vevők anyagi ösztönzésére, ideje gondolni azokra betegekre, akik szervekre várnak" - szögezte le Pintea.

Az egészségügyi miniszter részt vett csütörtökön a besztercei megyei sürgősségi kórház bővített és felújított intenzív osztályának felavatásán. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS