2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezer szociális tájékoztató füzettel segítenék a nehéz helyzetben lévőket

2019. augusztus 23. 16:59, utolsó frissítés: 2019. augusztus 24. 12:28

Magyar nyelvű, szociális témájú tájékoztató füzettel segítené a városi önkormányzat. Oláh Emese, kolozsvári alpolgármester kezdeményezésére megjelent a Szociális Kisokos, amivel közvetlenül és közvetetten érintett, nehéz helyzetben lévő kolozsváriak szociális felkarolását könnyítenék meg az információk által.Kolozsvár alpolgármestere pénteki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlődésnek árnyoldala is van, bár Kolozsvár a belső migráció egyik legfontosabb központjává válik, a lakásárak is megugranak, a szolgáltatások, termékek ára is magasabb. Éppen ezért nem mindenki tudja tartani a lépést, egyeseket az elszegényedés fenyegeti. Másfelől viszont ott vannak azok a gyerekek és családok, akiknek védelmét biztosítania kell a szakértőknek.

Oláh Emese úgy véli, Kolozsvárnak abban is példát kell mutatnia azáltal is, hogy felkarolja a hátrányos vagy kiszolgáltatott helyzetben lévő lakosait. Ezért „Senkit nem hagyunk hátra!” mottóval, több nagyobb projektet kezdeményezett. A Szociális Kisokos ötletgazdájaként elmondta, a füzet tartalmazza az összes Kolozsváron elérhető szociális szolgáltatást és ezek leírását, az önkormányzat által nyújtott szolgáltatások mellett azokat is, amelyeket az önkormányzattal együttműködő, vagy az intézménytől teljesen függetlenül tevékenykedő civil szervezetek kínálnak.

Fotók: Tőkés HunorFotók: Tőkés Hunor


„Szociális ügyekkel foglalkozó alpolgármesterként megtapasztalhattam a kolozsvári lakosság gondjait-bajait. Az RMDSZ Kolozsvári Szervezetének elnökeként pedig a magyar közösségnek igyekszem újabb lehetőséget nyújtani arra, hogy amennyiben szükségük van rá, könnyebben kérhessenek segítséget” – hangsúlyozta Oláh Emese.

Hozzátette, magyar nyelven kevés szociális jellegű információ található. Ezért a Szociális Kisokos nem csak első abban, hogy összesíti az információkat, hanem részletes útmutatással is ellátja az igénylőit.

A kisokos három fejezetre oszlik, az elsőben a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság bemutatása mellett megtalálható a kis jövedelmű, vagy más tekintetben hátrányos helyzetű személyek számára nyújtott lakbértámogatás, a fogászati program, a fogyatékossággal élő, illetve hajléktalan személyeknek szánt szolgáltatások, a gyermek- és családvédelmi szolgáltatások részletes leírása. Emellett a nemrég megnyílt, a családon belüli erőszak áldozatait segítő tanácsadóközpont szolgáltatásait is ismerteti a füzet.

A második fejezetben több ismert civil szervezet bemutatkozója, kínálata kapott helyet: például a krónikus és súlyos beteg gyerekeket táboroztató Yuppi Tábormozgalom Egyesület, az otthoni betegápolást vállaló Diakónia Keresztény Alapítvány, vagy a családokat segítő Életfa Egyesület, de több szociális otthon kínálatáról is lehet olvasni a füzetben.

A harmadik fejezet azoknak a civil szervezeteknek a leírását tartalmazza, amelyek a Szociális és Egészségügyi Igazgatósággal együttműködésben segítenek a rászorulókon. Ezek a szervezetek magánúton is megkereshetők, az elérhetőségeik megtalálhatók a Szociális Kisokosban.

Az ezer példányban megjelent kiadványt az RMDSZ Kolozsvári Szervezetének Szentegyház/Iuliu Maniu utcai székházában (2. szám) és az alpolgármesteri irodában, vagy online lehet ingyenesen igényelni. (hírszerk/közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS