2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elkeserítően kevés külföldön élő román állampolgár regisztrált eddig az államfőválasztásra

2019. augusztus 30. 13:02, utolsó frissítés: 13:03

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) szerint "elkeserítően alacsony" azoknak a külföldön élő román állampolgároknak a száma, akik regisztráltak eddig a www.votstrainatate.ro portálon.

Az AEP közleményben hívja fel a figyelmet, hogy tizenhárom nap maradt hátra a regisztrációs folyamat lezárásáig. Ez idáig 13.800 választópolgár jelezte, hogy szavazókörzeteknél adná le voksát a novemberi államfőválasztáson, 14.401 személy pedig a levélszavazást választotta.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică AEP-elnök felhívást intézett a külföldön élő román állampolgárokhoz, hogy éljenek a regisztráció lehetőségével, ezáltal ugyanis a román hatóságok pontos számok alapján tudnak majd szavazókörzeteket létrehozni, nem becsült adatokra alapozva. Lévén, hogy a május 26-i választásokra 441 külföldi szavazókörzetet rendeztek be, és csaknem 400.000 állampolgár voksolt, a külügyminisztérium becslései szerint novemberben 900 szavazókörzetre lenne szükség, ezek a becslések azonban a részvételi szándékra vonatkozó pontos kimutatások figyelembe vétele nélkül készültek - érvel az AEP elnöke.

A törvény értelmében ha egy településen vagy több egymás melletti településen legalább száz személy jelzi, hogy szavazókörzetnél adná le voksát, kialakítanak számukra egy szavazókörzetet. "Remélem, hogy legalább az a csaknem 400 ezer állampolgár, akik az európai parlamenti választáson szavaztak - sokan közülük többórás sorban állás után -, regisztrálni fognak, hogy ne legyenek indokolatlanul létrehozott szavazókörzetek" - tette hozzá Mituleţu-Buică.

Az AEP elnöke megjegyzi, az EP-választások után a román állampolgárok azzal az igényléssel fordultak a külképviseletekhez, hogy több száz szavazókörzetet létesítsenek külföldön, az eddigi regisztrációk alapján azonban még tíz szavazókörzetet sem lehetne kialakítani törvényesen.

A legtöbben Nagy-Britanniában, Németországban és Spanyolországban regisztráltak, de sokkal kevesebben ahhoz képest, ahányan az urnákhoz járultak május 26-án.

Az Állandó Választási Hatóság elnöke ismét azt javasolja a külföldön élő román állampolgároknak, hogy válasszák a levélszavazást, "amely egyszerű, biztonságos, hatékony és modern módja a távolsági szavazásnak". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS