2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Milyen eredményt érezne kudarcnak Kelemen Hunor az államelnök-választás után?

2019. augusztus 30. 17:13, utolsó frissítés: 17:15

Kelemen Hunor szerint korai még arról beszélni, hogy részt vennének-e egy nagykoalícióban az ellenzéki pártokkal közösen, amennyiben a bizalmatlansági indítványon megbukna a Dăncilă-kabinet.

Kelemen Hunor az SZKT-nKelemen Hunor az SZKT-n


"Nem volt semmiféle tárgyalás arról, hogy esetleg kormányra kerüljünk. A bizalmatlansági indítványt meg fogjuk szavazni, nem rajtunk fog múlni, ahogyan júniusban sem rajtunk múlt a 233 szavazatszámot igénylő többség összegyűjtése. Hogy után mi fog következni, arra nem tudok most válaszolni. Amikor elérünk ahhoz a szakadékhoz, amit majd át kell ugrani, akkor meglátjuk. Meglátjuk hogyan kell viselkedni, meg egyáltalán ki a miniszterelnök-jelölt. Én azt szeretném, hogy akkor, amikor a bizalmatlansági indítvány a parlament elé kerül, akkor legyen már előkészítve, hogy a bizalmatlansági indítvány sikerét követő másnap hogy néz ki. Ehhez kellene tudni a miniszterelnök személyét és a programot is legalább. Illetve jó lenne az is, ha a parlamenti pártok között, akik ma a kormány ellenzékét jelentik, lenne egyfajta elvi egyezség. Nem könnyű ez most, mert mindenki választási kampányban van, és mindenkinek van egy jelöltje. Nem lesz egyszerű, de meg lehet oldani. Viszont több konkrétumról nem tudok beszélni, mert nem volt tárgyalás" - mindezt Kelemen Hunor a Transindex fentiekkel kapcsolatos kérdésre adta válaszul, a Marosvásárhelyen megszervezett Szövetségi Képviselők Tanácsát követő sajtótájékoztatón.

Kérdésünkre, miszerint kérte-e a miniszterelnök a támogatást a kormány számára, az RMDSZ államfő-jelöltje azt mondta, hogy nem kereste meg, utoljára június végén vagy július elején beszélt Dăncilával az úzvölgyi temető és a közigazgatási törvénykönyv ügyében, amit a kormánykoalíció elfogadott, de az RMDSZ ellene volt.

Az RMDSZ elnöke a múltban többször is nyilatkozott arról, hogy az elmúlt 27 évben, amikor az RMDSZ a mérleg nyelve tudott lenni a román parlamentben, akkor egyensúlyban tarthatta a román politikát. Megkérdeztük, hogy most nem merült-e fel, hogy a mérleg nyelve legyenek, és a PSD mellé állva a magyar közösség szempontjából fontos kérdéseket vigyenek végig. A Szövetség elnöke kérdésünkre csak annyit válaszolt, hogy: "Nem".

Az RMDSZ-nek nyilvánvalóan nem lenne kudarc, hogyha nem nyerné meg az államelnöki választásokat, hiszen erre matematikailag vajmi kevés esélye van. Arra azonban kíváncsiak voltunk, hogy hány százalékos eredményt érezne a szövetségi elnök kudarcnak.

"Nekünk van egy óriási tapasztalatunk az elnökválasztásokról, és a lehetséges eredményekről. Az eddigi eredményekhez mérjük a teljesítményünket. Másrészt, amikor a parlamenti és az elnökválasztás nincs együtt, akkor másfajta logika is működik a választók fejében. Ezért mi nagyon pontosan tudjuk, hogy körülbelül mi az, ami lehetséges. A kudarc az lenne, ha az üzeneteinket nem tudnánk megfogalmazni, ha nem tudnánk a kampányt tisztességesen végigcsinálni. Ha nem értenék meg az üzeneteinket, akkor az kudarc lenne. Valószínűleg ilyen kudarc nem fog történni" - mondta Kelemen.

Az RMDSZ elnöke újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy megvan már a jelöltjük a marosvásárhelyi polgármesteri székre, sok felmérést is végeztek ezzel kapcsolatban, de szeptember végén fogják csak bejelenteni, hogy kire esett a választásuk.

És hogy mik is lennének azok az üzenetek, amiket az elnök szeretne átadni? És mi minden történt még az SZKT-n? Hamarosan egy nagyon bő tudósítással jelentkezünk ezzel kapcsolatban. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS