2020. április 2. csütörtökÁron
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă felhívta Johannist a ki nem nevezett miniszterek miatt

2019. szeptember 02. 14:57, utolsó frissítés: 14:57

Telefonon érdeklődött hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök Klaus Johannis államfőtől az ügyvivő miniszteri jelölésekkel kapcsolatban - tájékoztattak politikai források.

Ugyanezen források szerint az elnök azt mondta a kormányfőnek, hogy "rövidesen" választ kap tőle a témával kapcsolatban.

Viorica Dăncilă miniszterelnök múlt hétfőn küldte el Johannisnak az új oktatási, igazságügyi és belügyminiszteri tisztségre vonatkozó jelöléseket. Az igazságügyi miniszteri tisztségbe Dana Gîrbovant, az oktatási tárca élére Şerban Valecát, a belügyminisztérium vezetésére pedig Mihai Fifort javasolta a Szociáldemokrata Párt. Emellett Ana Birchallt jelölték a stratégiai partnerségekért felelős, Iulian Iancut pedig a gazdasági ügyekben illetékes kormányfőhelyettesi posztra.

Két nappal később az államfő bejelentette, hogy egyik javaslatot sem fogadja el.

"Nem fogadok el semmiféle, kormányátalakításra vonatkozó javaslatot ettől a kormánytól, és nem csak azért, mert megváltozott a kormány politikai összetétele, hanem azért is, mert a javaslatok egész egyszerűen elfogadhatatlanok. Teljes egészében elutasítom a kormányfő által javasolt kormányátalakítást' - jelentette ki Klaus Johannis a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

Pénteken az elnök aláírta azt a rendeletet, amellyel tudomásul veszi Graţiela Leocadia Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, kormányfőhelyettes, Anton Anton energiaügyi miniszter és Viorel Ilie parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter lemondását. A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) három tárcavezetője azt követően mondott le tisztségéről, hogy az ALDE vezetősége az alakulatnak a kormányból való kilépéséről döntött hétfőn.

Viorica Dăncilă kormányfő kedden elküldte az államfőnek a három ügyvivő miniszter kinevezésére vonatkozó javaslatot. E szerint az energiaügyi tárca vezetését Niculae Bădălău gazdasági miniszter, a környezetvédelmi tárcáét Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási miniszter venné át ideiglenesen, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszteri feladatokat pedig Radu Oprea üzleti környezetért felelős miniszter látná el ügyvivő jelleggel.

A hétvégén Konstancán tartózkodó kormányfő úgy nyilatkozott, nem érti, miért utasította el az államfő öt miniszterjelölt kinevezését, szerinte ugyanis "nagyon jól képzett és szakmai szempontból elismert" személyeket javasoltak a tisztségekbe. Dăncilă már akkor bejelentette, felhívja telefonon az elnököt, hogy megkérdezze, "mi a véleménye a kormány tevékenységéről". "Mert mindazzal, amit tesz, gyakorlatilag blokkolni akarja a kormány munkáját" - fogalmazott. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS