2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új tömegközlekedési szabályzat lép érvénybe Kolozsváron

2019. szeptember 11. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

Új tömegközlekedési szabályzatot szavazott meg szeptemberi ülésén a kolozsvári tanácsosi testület. Például ezentúl tilos lesz hangos telefonbeszélgetéseket folytatni a tömegközlekedési eszközökön, vagy olyan ruházatban felszállni, amely összekoszolhatja azokat.

Ezentúl felszállás előtt nemcsak az sms-ben váltott jegynek kell a birtokában lenni, hanem a 24PAY applikáción keresztül is már felszálláskor meg kell vásárolni a jegyet – ez utóbbi esetben hamarosan a megállókban és a buszok külsején is megtalálhatók lesznek a jegyváltáshoz szükséges QR-kódok.

Tilos lesz továbbá árut vagy egyéb, nagyméretű csomagot szállítani, egy személy legfennebb 2 ülőhelyet elfoglaló csomaggal szállhat fel, amelyre jegyet is kell váltania.

Nem ülhetnek fel gyúlékony, robbanó-, mérgező vagy radioaktív anyagot - például gázpalackot, üzemanyagot – szállító személyek. A bűzös, kellemetlen szagot árasztó csomagokkal való felszállás sem lesz megengedett. A tömegszállítási eszközökön továbbá tilos a kéregetés, ittas állapotban való utazás, különböző termékek árulása, a cigarettázás – a tiltás az elektromos cigarettára is vonatkozik.

A plakátragasztás, firkálás, rongálás szintén büntetést von maga után. Az utasok nem dőlhetnek neki a jármű ablakának, ajtajának vagy a csuklós busz esetén a csuklós szerkezetnek, nem utazhatnak a lépcsőn és nem feszíthetik fel a busz ajtaját. Nem sértegethetik utastársaikat, a sofőrt vagy az ellenőröket, és nem tehetnek obszcén gesztusokat.

Kutyákat, macskákat és egyéb házi kedvenceket bizonyos feltételek mellett szállíthatnak az utasok: kutyás gazdiknak jegyet kell váltaniuk a kedvencük számára is, a macskák macskahordozóban utaztathatók. Halakat, madarakat vagy egyéb kisméretű háziállatot csak abban az esetben lehet szállítani, ha az akvárium, ketrec vagy egyéb speciális szállítóeszköz nem haladja meg az 50 köbcentis térfogatot.

A szabályzat megszegése esetén az utasok komoly bírságra számíthatnak, amely – a vétség függvényében – 100-tól 500 lejig terjed.

A jegy nélkül utazók, vagy az ellenőr kérésére személyazonossági igazolványuk felmutatását megtagadók 200-tól 500 lejig terjedő bírságra számíthatnak. Azok a személyek, akik árulni, kéregetni, a sofőrt zavarni próbálják, vagy koszos ruhában, kellemetlen szagú vagy a megengedettnél nagyobb csomaggal utaznak, kísérletet tesznek az ajtók felfeszítésére vagy nem biztonságos körülmények között, a lépcsőn utaznak 200-tól 500 lejig terjedő pénzbírságot kaphatnak. Az állatok szállítására vonatkozó szabályokat megsértők, az obszcénül megnyilvánuló, ittas állapotban levő vagy szemetelő személyek 300-tól 400 lejes bírságra számíthatnak.

Az ellenőrök kötelesek tisztelettel beszélni az utasokhoz, ellenőri igazolványukat látható helyen kell hordaniuk, és kötelesek leszállítani a kéregetőket a buszról. Amennyiben az utasoknak kifogásuk van az ellenőrök eljárásával vagy a tömegszállítási vállalat egyéb alkalmazottainak magatartásával szemben, erre vonatkozó bejelentéseiket megtehetik a sugestii@ctpcj.ro e-mail címen, a 0264 – 430874-es telefonszámon az éjjel-nappal működő ügyelethez fordulhatnak, vagy a tömegszállítási vállalat Magyar/B-dul 21 Decembrie 1989 utca 128-130 alatti székházában nyújthatják be panaszukat. (közlemény)

Nyitókép: Radio Vacanta

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS