2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis harmadjára is elutasította Dăncilă miniszter-jelöltjeit

2019. szeptember 12. 17:32, utolsó frissítés: 17:36

Klaus Johannis államfő harmadjára is visszautasította Viorica Dăncilă miniszterelnök jelöltjeit a jelenleg üresen álló minisztériumok élére.

A kormányfő szerdán Graţiela Gavrilescu, Ion Cupa és Ştefan Băişanu ALDE-s politikusokat javasolta a környezetvédelmi, energiaügyi és a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztériumok élére. A miniszterelnök továbbá azt szerette volna, hogy Dan Chirilă legyen a -belügyi, Camelia Gavrilă pedig az oktatásügyi miniszter, és Dan Mateit tette volna meg a gazdasági ügyekkel foglalkozó kormányfőhelyettesnek. Az utóbbi három képviselő jelenleg a PSD tagja.

Johannis ezeknek a jelölteknek a miniszteri kinevezését utasította el csütörtök délután a Cotroceni-palotában és ismételten jelezte, hogy szerinte a miniszterelnöknek a parlamenttől kellene bizalmi szavazást kérnie a kormánya számára, máskülönben a „dolgok nem tudnak megoldódni”.

„A miniszterelnök asszony kormányátalakítás jóváhagyását kéri. Azt kéri, hogy mentsek fel a tisztségből néhány ügyvivő minisztert, és nevezzek ki hat minisztert. Ez a kormányátalakítás érvényesség nélküli és alkalmatlan, ezért egyértelműen elutasítom” - mondta az államfő, aki szerint a kormányfő kérése „durván alkotmányellenes”. (hotnews/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS