2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă: Nem félek megjelenni a parlament előtt

2019. szeptember 12. 20:20, utolsó frissítés: 20:20

Viorica Dăncilă miniszterelnök csütörtökön úgy nyilatkozott, nem fél bizalmi szavazást kérni a parlamenttől a kormány számára.

"Három egymást követő hét alatt ez a harmadik akadály, a harmadik elutasítás Klaus Johannis részéről a kormány azon erőfeszítéseivel szemben, hogy normálisan tudjon működni. (...) Egyértelmű, hogy Johannis úr pártjának gondjai vannak a közalkalmazottakkal, de az államfő most már egy más szintre vitte ezt a kérdést, mert egész egyszerűen megtagadja dolgozó emberek fizetéshez való jogát" - mondta Dăncilă, aki szerint Tăriceanu és Johannis megkötötték a "képmutatás és rombolás szövetségét".

Kifejtette, nem fog meghátrálni az akadályok előtt, és nem fél megjelenni a parlamentben.

"Nem félek attól, hogy megjelenjünk a parlament előtt, annál is inkább, mert két nappal ezelőtt a szenátusi szavazás során bebizonyosodott, hogy többségünk van. Nem szaladunk el a felelősségtől és nem fogunk meghátrálni" - szögezte le a kormányfő.

Viorica Dăncilă ezzel arra reagált, hogy Klaus Iohannis csütörtökön felszólította őt: járuljon a parlament elé és kérjen bizalmi szavazatot kormányának. "Miniszterelnök-asszony, egyenesen, és itt, a nyilvánosság előtt megmondom önnek: Románia parlamentje elé kell járulnia és bizalmi szavazatot kell kérnie kormánya számára! Másként a dolgokat nem lehet megoldani" - nyomatékosította az államelnök a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában.

Johannis nyilatkozatában azt mondta, azért utasítja el a miniszteri javaslatokat, mert azok "durván alkotmányba ütköznek", mivel a Liberálisok és Demokraták Szövetsége kilépett a kormánykoalícióból. Az elnök szerint "látszik, hogy a kormányfő asszony fél a bizalmi szavazástól és megpróbálja húzni az időt".

"Látszik ugyanakkor az is, hogy a Szociáldemokrata Párt foggal-körömmel kapaszkodik a hatalomba, késleltet egy olyan eljárást, amelyet pedig az alkotmány világosan megkövetel. Megismétlem: egyetlen új miniszter kinevezését sem fogom jóváhagyni egészen addig, amíg a bizalmi szavazat meg nem születik a parlamentben!" - szögezte le Klaus Johannis.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS