2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jövő hét közepétől fagy és hóharmat várható a hegyvidéki medencékben

2019. szeptember 15. 16:46, utolsó frissítés: 16:50

Keddtől, azaz szeptember 17-től sarkvidéki levegőtömeg érkezik Románia területére, amely főleg északon lehűléseket eredményez - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Szerdától a lehűlés az ország déli részét is érinti, és csütörtöktől negatív hőmérsékleti értékek és hóharmat várható a medencékben.

Fotó: gailhampshire via WikipediaFotó: gailhampshire via Wikipedia

Ennek látszólag ellentmond, hogy hétfőtől amúgy az egész országban felmelegedés várható; kedden az északi országrészben a hőmérsékleti értékek a megszokott átlagnál alacsonyabbak lesznek ugyan, de délen viszont szokatlanul meleg lesz. 17-18 Celsius-fok várható Máramarosban, Moldva északi részén és Erdélyben, és akár 32-33 fok Olténia déli részén és Munténiában. Amellett, hogy ezt követően lehűlés várható, kedden eső is lesz északon - nyilatkozta Constanţa Vâlciu meteorológus a Mediafax hírügynökségnek. A szerdai lehűlés a déli országrészben 32 fokról 26-ra való csökkenést eredményez; északon pedig 18-ról 16-ra fog hűlni a hőmérséklet. Szerdáról csütörtökre virradóra és csütörtök reggel a hegyvidéki medencékben fagypont alá esik a hőmérséklet, és hóharmat is kialakulhat.

Az Agerpres hírügynökség az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szeptember 14-20. közötti időszakra vonatkozó agrometeorológiai előrejelzését idézve azt írja, jövő héten az időszakhoz képest majdnem az egész ország területén melegebb lesz a levegő hőmérséklete, a nappali átlaghőmérséklet 11 és 26 Celsius-fok között alakul. A nappali csúcsok 18 és 32 Celsius-fok között váltakoznak a mezőgazdasági régiók többségében, a minimumok pedig 4 és 20 fok között alakulnak majdnem az egész ország területén, ennél alacsonyabb hőmérsékletek csak Erdély keleti fennsíkjain lehetségesek, tájékoztatnak a meteorológusok.

A földfelszín alatt 5 centiméterrel a hőmérséklet 12 és 25 fok között alakul, ami optimális az őszi vetések előkészítéséhez, illetve a már elvetett repce és árpa magok kicsírázásához. Mezőgazdasági szempontból jelentős csapadékra nem lehet számítani az elkövetkező héten. A felső talajrétegben (0-20 cm) a víztartalék alacsony és nagyon alacsony határértéken lesz, a talajaszály mérsékelt, súlyos, vagy rendkívül súlyos lesz az ország legnagyobb részében. A talajnedvesség-tartalom elszigetelten a Bánság északnyugati részében ér el kielégítő értékeket.

Az ANM szerint ilyen időjárási körülmények között a mezőgazdasági térségek zömében beérik a napraforgó, és egyes vidékeken a begyűjtés is befejeződhet már. A kukoricát szintén be lehet takarítani országszerte, úgyszintén a burgonyát is az ország legnagyobb részében. Az említett meteorológiai körülmények kedveznek az őszi mezőgazdasági munkálatok elvégzésének: begyűjtés, a termés elszállítása és elraktározása, a talaj megtakarítása a növényi maradványoktól, szántás, magágy-előkészítés, vetés, stb., állítják még a meteorológusok. (mediafax, agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS