2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Állítólag a kormány hajlandó lenne megadni a kulturális autonómiát a kisebbségeknek, az RMDSZ nem hiszi

2019. szeptember 16. 19:41, utolsó frissítés: 20:21

A Stiripesurse oldal írta meg, hogy a Dăncilă-kabinet felvett az agendájába egy törvényjavaslatot, mégpedig azt, amely kulturális autonómiát biztosítana a kisebbségek számára, és elfogadná a kisebbségek szimbólumhasználatának jogát.

Ez nem valamiféle új törvény, még a Tăriceanu-kormány terjesztette be a parlamentbe 2005-ben, és hát - mondani sem kell - azóta nem sokan tolongtak elővenni, az RMDSZ-t leszámítva. A Stiripesurse úgy tudja, hogy a Dăncilă-kormány most - még a tél beállta előtt - benyújtaná a parlamentbe, ahol a képviselőház döntő szavazására vár.

A portál felhívta Korodi Attilát, a képviselőházi RMDSZ-frakció vezetőjét, aki elmondta, hogy Viorică Dăncilă miniszterelnök nem kereste meg a Szövetséget ez ügyben.

Korodi amúgy meglehetősen szkeptikus ezzel kapcsolatban, a portál meglepte a kérdéssel, és nekik azt mondta, hogy meg fogják vizsgálni, miről is szól most ez az iniciatíva.

Később Korodi közleményben tudatta, hogy az RMDSZ diverziónak tartja, amennyiben a kormány valóban benyújtja a törvénytervezetet."A törvényt a Tăriceanu-kormány nyújtotta be, a Dăncilă-kormánynak semmi köze hozzá, az, hogy most esetleg el akarnák fogadni, az diverziókeltés. Az RMDSZ abban érdekelt, hogy egy nyitott, erős többséggel vitassa meg, és fogadtassa el ezt a törvényt. Semmilyen feltétel nem teljesül. Nincs stabil politikai többség a politikai életben, és nem is nyitott. Gondoljunk csak az Úz-völgyére! Ami most van, az csak diverzió" - mondja a képviselő. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS