2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszűnik az ALDE képviselőházi frakciója

2019. szeptember 18. 11:16, utolsó frissítés: 11:21

Megszűnik a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselőházi frakciója, miután öt képviselő elhagyta a csoportot - közölte szerdán Carmen Mihălcescu ülésvezető a képviselőház plénumában.

Graţiela Gavrilescu, Ion Cupă, Marian Cucşa, Alexandru Băişanu és Mihai Niţă közös közleményben jelentették be hétfő este, hogy kilépnek az ALDE parlamenti csoportjából, a továbbiakban független törvényhozókként kívánnak tevékenykedni. Mint írták, a Călin Popescu-Tăriceanu pártelnök által az utóbbi időben gyakorolt "antidemokratikus és antiliberális döntéshozatal" oda vezetett, hogy a szenátusi frakció után az ALDE képviselőházi csoportja is megszűnik.

Viorica Dăncilă szeptember 11-én jelentette be, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének tagjai közül javasol minisztereket az alakulat kormányból való kilépése nyomán megüresedett három tárcához. Környezetvédelmi miniszternek, illetve miniszterelnök-helyettesnek Graţiela Gavrilescut, energiaügyi miniszternek Ion Cupát, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszternek pedig Ştefan Băişanut jelölte Dăncilă.

Ezt követően Călin Popescu-Tăriceanu levélben tájékoztatta az államfőt és a miniszterelnököt, hogy azoknak a párttagoknak, akik elfogadták a miniszteri tisztségre való nevesítést, azonnali hatállyal megszűnik a párttagságuk. Ugyanaznap Tăriceanu a szenátus plénumában bejelentette, hogy Teodor Meleşcanu már nem a párt tagja, az ALDE szenátusi frakciója megszűnik, és egy vegyes parlamenti csoport megalakulása "körvonalazódik".(agerpres)

Nyitókép: Playtech.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS