2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az államfő indoklást vár az alkotmánybíróság részéről

2019. szeptember 18. 19:28, utolsó frissítés: 19:28

Klaus Johannis csak azt követően hozza meg döntését az alkotmánybíróság szerdai határozata kapcsán, hogy közzéteszik annak indoklását – ezt maga az államfő jelentette be a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

Johannis rámutatott, megvárja, tegyék közzé a taláros testület döntésének indoklását, és csak ez után határoz a követendő lépésekről. „Ha Dăncilă miniszterelnök valóban meg akarja oldani a válsághelyzetet, ahogyan azt folyton hangoztatja, a megoldás egyszerű: miniszterelnök asszony, ismét mondom, kérjen azonnal bizalmi szavazást a parlamenttől" – fogalmazott az államfő.

Az elnök szerint az alkotmánybíróság szerdai döntése nem változtat a kormány jelenlegi helyzetén.

„Nagy elégedettséggel vettem tudomásul, hogy az alkotmánybíróság – teljesen korrekt és elkerülhetetlen módon – ugyanarra a következtetésre jutott, amelyről én már három hete beszélek: a Dăncilă-kabinet elveszítette legitimitását, és haladéktalanul bizalmi szavazást kell kérnie a parlamenttől" – nyomatékosította.

Alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államfő azáltal, hogy nem mentett fel tisztségükből bizonyos minisztereket, és nem nevezte ki az ügyvivő tárcavezetőket – döntött szerdán az alkotmánybíróság.

A taláros testület határozata értelmében ugyanakkor a teljes jogú miniszterek kinevezésének megtagadásával nem alakult ki jogi konfliktus a miniszterelnök és az államfő között, utóbbinak ugyanis nem kell kötelező módon jóváhagynia a jelöléseket.

Az alkotmánybíróság illetékesei szerint a döntés nyomán Klaus Iohannis államfőnek haladéktalanul alá kell írnia a miniszteri tisztségek megüresedéséről szóló dekrétumot, illetve az ügyvivő minisztereket kinevező rendeletet.
(agerpres)
Nyitókép: Ziua de Vest

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS