2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kövesi: a teljes romániai igazságszolgáltatási rendszer által kifejtett munka elismerése a döntés

2019. szeptember 19. 19:43, utolsó frissítés: 20:22

Laura Codruţa Kövesi szerint a teljes romániai igazságszolgáltatási rendszer által kifejtett munkát ismerték el azzal, hogy az Európai Unió Tanácsa őt támogatta szavazatával az európai főügyészi tisztségre, Dacian Cioloş szerint Kövesi a fedhetetlenségével és hozzáértésével bizonyított, míg Ludovic Orban szerint pedig a Dăncilă-kormány pofont kapott az európai államoktól. Klaus Johannis szerint fontos győzelem ez az ország számára, míg Tăriceanu úgy vélekedik, most arra kérik fel Kövesit, hogy az európai igazságszolgáltatást is tegye tönkre.

A politikusok és az érintett nyilatkozatait gyűjtöttük össze az után, hogy kiderült, az uniós tagállamok kormányainak állandó képviselőiből álló bizottság (Állandó Képviselők Bizottsága - COREPER) szerdán megszavazta Laura Codruţa Kövesi kinevezését az európai főügyész tisztségre. A csütörtöki voksolás egyelőre úgynevezett indikatív szavazás volt, az Európai Parlament képviselőivel folytatandó egyeztetéseket követően sor kerül majd a formális szavazásra is. Brüsszeli források szerint Laura Codruţa Kövesi az Európai Ügyészséghez eddig csatlakozott 22 tagállam közül 17-nek a támogatását szerezte meg.

Kövesi: a teljes romániai igazságszolgáltatási rendszer által kifejtett munka elismerése

"Ez a folyamat egy fontos lépése. A procedúrának azonban nincs vége, és meg kell várnunk a hivatalos döntést. (...) A mai szavazattal kapcsolatban: azt hiszem, hogy az a teljes romániai igazságszolgáltatási rendszer által kifejtett munka elismerését jelenti. Azt hiszem, ez minden román sikere, aki az utóbbi években a korrupció elleni harcot támogatta és a jogállamot védelmezte, főleg a nehéz percekben. Gondolom, az is fontos volt, hogy a technikai interjú során első helyre kerültem, de azt hiszem, hogy ez a szavazás, akárcsak az Európai Parlament voksa, bizalmi szavazást jelent egy olyan társadalom iránt, amelyik az igazságszolgáltatást és az európai értékeket támogatja, és amely nélkül nekem sem sikerült volna" - mondta Kövesi a Digi24-nek adott telefonos nyilatkozatában.

A DNA volt főügyésze reményét fejezte ki, hogy amennyiben a végső döntés is megszületik európai főügyészi tisztségbe való kinevezéséről, az erős motiváló erőként fog hatni minden romániai ügyészre és bíróra, hogy érdemes folytatni a korrupcióellenes harcot, mert "az akadályok dacára csak a profizmus és a következetesség számít, ha valóban sikert akarsz elérni."

Klaus Joannis: fontos győzelmet jelent Románia számára

"Üdvözlöm az Állandó Képviselők Bizottságának mai voksát, amely széleskörű támogatását fejezte ki Laura Codruţa Kövesi jelölésével szemben. Örülök, hogy az uniós tagállamok jelentős hányada pozitívan szavazott, és ez azt bizonyítja, hogy értékelik Kövesi asszony felkészültségét, tapasztalatát és szakmai tudását. A mai eredmény fontos győzelmet jelent Románia számára, annál is inkább, mert a PSD-kormány folyamatosan megpróbálta meggátolni Kövesi jelölését, aki a korrupció ellen vívott harca és a jogállam védelmezése révén tett szert elismerésre" - jelentette ki Iohannis csütörtöki sajtónyilatkozatában.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy amint azt jelen esetben is tette, továbbra is támogatni fogja a "becsületes, hozzáértő és nagy szakmai tapasztalattal rendelkező román állampolgárokat abban, hogy vezetői tisztségekbe kerüljenek az Európai Unió intézményeiben".

Dacian Cioloş szerint Kövesi "feddhetetlenségével és hozzáértésével" győzte meg a döntéshozókat

"Kezdenek megmutatkozni az eredményei az EP-ben tett erőfeszítéseinknek. Örömmel tölt el, hogy Laura Codruţa Kövesi ma pozitív véleményezést kapott a Tanácsban a tagállamok nagyköveteitől, és így gyakorlatilag szabad utat kapott az európai főügyészi tisztség elfoglalásához" - fogalmazott Facebook-bejegyzésben Dacian Cioloş, a Renew Europe EP-csoport vezetője.

Az USR-PLUS választási szövetség európai parlamenti küldöttsége szintén beszámolt róla, hogy Laura Codruţa Kövesi előtt szabaddá vált az út az Európai Unió egyik legfontosabb tisztségének elfoglalásához.

Az USR-PLUS szerint az uniós tagállamok kormányai állandó képviselőinek bizottsága (COREPER) pozitív és határozott szavazatot adott a DNA korábbi vezetőjének kinevezésére, miután ugyanaz a bizottság a május 26-i választások előtt még a francia jelölt támogatására voksolt.

"Amikor Brüsszelbe érkeztünk, holtpontra került Kövesi kinevezése amiatt, hogy az Európai Parlament őt, az Európai Unió Tanácsa viszont a francia jelöltet támogatta. Tárgyalások következtek több tagállam meggyőzése érdekében, és mi ezt összehangoltan valósítottuk meg, olyan kormányfőkkel folytatva megbeszéléseket, akiknek van képviseletük a Renew Europe csoportban. Az, hogy a COREPER ma megváltoztatta álláspontját, elsősorban annak köszönhető, hogy Franciaország bejelentette Codruţa Kövesi támogatását, és ez folyamatos erőfeszítések és megbeszélések révén történt, amelyeket a francia kollégákkal folytatottunk, de más államokkal is, amelyeknek nem volt határozott álláspontjuk a kérdésben' - mondta Dragoş Tudorache, az USR-PLUS szövetség európai parlamenti delegációjának társelnöke.

A szövetség másik társelnöke, Cristian Ghinea úgy nyilatkozott, a csütörtöki döntés azt igazolja, hogy "a mi szavunknak is lehet súlya, ha ezt a célt tűzzük ki magunk elé".

"Ma látjuk, mit jelent befolyással rendelkezni Európában, és teljes erővel támogatni a román jelöltet az európai főügyészi tisztségre. Az érdem nyilvánvalóan a Laura Codruţa Kövesié, mert kifogástalan önéletrajzzal rendelkezik, feddhetetlensége és a DNA-nál kifejtett fantasztikus munkája pedig meggyőző erővel hatott" - mondta az USR-PLUS európai parlamenti delegációjának társelnöke.

Ludovic Orban: a Dăncilă-kormány pofont kapott az európai államoktól

Az a tény, hogy az uniós tagállamok kormányainak állandó képviselőiből álló bizottság (Állandó Képviselők Bizottsága - COREPER) megszavazta Laura Codruţa Kövesi kinevezését az európai főügyészi tisztségbe, olyan győzelmet jelent, amelyhez Klaus Johannis államelnök és a liberálisok is hozzájárultak, jelentette ki Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke csütörtökön.

'Sikerült! Laura Codruţa Kövesi elnyerte az európai főügyészi tisztséget a COREPER-ben adott szavazat nyomán. Ez egy óriási győzelem Románia számára, amelyhez döntően hozzájárult Klaus Johannis államelnök is a PNL vezetői és európai parlamenti képviselői mellett, akik intenzíven lobbiztak Laura Codruţa Kövesi érdekében. (...) Annál is inkább fontos ez a győzelem, mert a Dăncilă-kormány kamuhíreken alapuló agresszív negatív kampányt folytatott a román jelölt ellen. Ugyanakkor ez egy óriási pofon a Dăncilă-kormány számára az európai államoktól. A szociáldemokrata kormánynak címzett üzenet az, hogy állásfoglalásai nincsenek összhangban az európai nézetekkel" - írja Orban az Agerpres hírügynökségnek küldött csütörtöki közleményben.

Leszögezi, az Európai Néppárt tagjaként a PNL mindent elkövetett, hogy ez az eredmény megszülessen, és sikerült változtatnia olyan államok álláspontján, amelyek eredetileg nem Kövesit támogatták.

Dan Barna: már csak Viorica Dăncilă ragaszkodik ahhoz, hogy meggátolja ezt a jelölést

"Az európai parlamenti választások előtt azt ígértük, hogy kompetens, kiemelkedő embereket küldünk Brüsszelbe és Strasbourgba. Néhány perccel ezelőtt újabb bizonyítékot kaphattak arra, hogy betartjuk szavunkat. Az USR PLUS delegációja döntő szerepet játszott abban, hogy a Tanácsban pozitív szavazatot szerezzen a tagállamok állandó képviselőitől Laura Codruţa Kövesi európai főügyészi kinevezéséhez. Korábban a Liviu Dragnea - Viorica Dăncilă - Tudorel Toader hármas vehemens tiltakozása miatt a jelölés holtpontra került. Ma már csak Viorica Dăncilă ragaszkodik ahhoz, hogy meggátolja ezt a jelölést, de az ő véleménye nem nyomott a latban. A miniszterelnök asszony, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje elszigetelődött abban a fura erőfeszítésében, hogy akadályt gördítsen Kövesi asszony karrierje útjába" - írta Barna csütörtökön a Facebookra.

"A PSD államfőjelöltjének csak annyit üzenek: nem remélheted, hogy minden román elnöke leszel, ha úgy képzeled, hogy minden áron meg kell akadályoznod a mások által aratott győzelmeket" - írta az USR elnöke.

Tăriceanu: most arra kérik fel Kövesit, hogy az európai igazságszolgáltatást is tegye tönkre

Miután tönkretette a romániai igazságszolgáltatást, most arra kérik fel Laura Codruţa Kövesit, hogy az európai igazságszolgáltatást is tegye tönkre - jelentette ki Călin Popescu Tăriceanu. A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke szerint a COREPER választása kizárólag politikai szempontok alapján esett Kövesire, döntése alapját nem képezte a jelölt szakmai teljesítménye.

"Ismét azt a kettős mércét alkalmazzák, amit mindig: ami nem szabad nekünk, az teljesen elfogadható Brüsszelben. Hogy büszke vagyok-e arra, hogy egy román kerül ebbe a tisztségbe? Büszke vagyok. Ugyanolyan büszke vagyok, mint amikor Anglia királynője sétáltatta kocsiján Ceauşescut. Akkor fiatal voltam, 26 éves, de nem tudtam másra gondolni, csak arra, hogy miként képes a szabad világ egy ilyen gyűlöletes diktátorral tiszteletteljesen viselkedni, hogyan tudott a brit sajtó ódákat zengeni a zsarnokról, hogyan tudtak a brit akadémiák az analfabéta Elena 'Codoi' Ceauşescura titulusokat aggatni...Érettebb koromban jöttem rá a válaszra. A briteket nem Ceauşescu személyisége bűvölte el. Ők milliárdokat akartak kihúzni Romániából bizonyos szektorokon keresztül. Persze, később a saját bőrükön kellett megtapasztalniuk, hogy olyan alakkal, mint Ceauşescu, nem lehetett üzletelni, de ez már más történet" - írta Tăriceanu a Facebookra.

Az ALDE vezetője szerint a történelem megismétlődik, és az EU olyan embert készül kinevezni egy maximális felelősséget igénylő funkcióba, aki "karrierje során mindent bizonyított, csak felelősséget nem."

"Arra nem vagyok büszke, hogy Laura Codruţa Kövesi jelölése valójában a középszerűség, a szolgalelkűség, a kétszínűség diadala, az okkult hatalmak győzelme a jogállam fölött. A bukaresti demokrácia ellen használt eszközt most Brüsszelbe költöztetik, és ugyanúgy fogják felhasználni. Hiába kongattuk meg a vészharangot, az európai vezetőknél süket fülekre talált, akárcsak azoknak a segélykiáltása, akik Laura Codruţa Kövesi visszaélései miatt kerültek börtönbe. Miután tönkretette a romániai igazságszolgáltatást, most arra kérik fel, hogy az európai igazságszolgáltatást is tegye tönkre. Unió vezetői, ne mondjátok, hogy én nem szóltam!" - olvasható Tăriceanu bejegyzésében.

Dăncilă: Így szavazott a többség; a többséget mindig tiszteletben kell tartani

"Ez a többség szavazata. A 22-ből 17-en mellette szavaztak. A többséget mindig tiszteletben kell tartani" - mondta Viorica Dăncilă.

Arra a kérdésre, hogy fog-e gratulálni Kövesinek a kapott voksokért, a miniszterelnök úgy felelt: 'Természetesen. Minden embernek gratulálok, aki elér valamilyen eredményt.

Az RMDSZ álláspontját már korábban közöltük, annyit mondtak, hogy támogatják a döntést. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS