2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jövőtől nem indulhat IX. osztály azokban az iskolákban, ahol idén nyáron senkinek sem sikerült az érettségije

2019. szeptember 24. 12:51, utolsó frissítés: 2019. szeptember 27. 12:42

Egy új minisztériumi rendelet arról rendelkezik, hogy nem indíthatnak a jövő tanévtől kilencedik osztályt azok elméleti- és szakközépiskolai tanintézmények, ahol a 2019-es nyári vizsgaszesszióban egyetlen diáknak sem sikerül az érettségi vizsgája.

A Hotnews beszámolója szerint Romániában 43 olyan tanintézmény működik, ahol az idén nyáron egyetlen diák sem ment át. A tanintézmények többsége szakközépiskola.

A székelyföldi megyék közül Maros megyében a marosvásárhelyi Aurel Persu Iskolaközpont és a szintén marosvásárhelyi Ion Vlasiu Szakközépiskolát érinti a rendelet.

Hargita megyében a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola és a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola biztosan érintett. A nyári vizsgaidőszak átmenési arányairól ITT írtunk részletesen.

Ecaterina Andronescu egykori oktatásügyi miniszter azt nyilatkozta a digi24.ro portálnak, hogy amíg ő töltötte be a tisztséget, nem tudott ilyen tervezetről, viszont jó ötletnek tartja, mivel véleménye szerint az ilyen iskolákban oktató tanárok sem teszik meg a kellő erőfeszítéseket annak érdekében, hogy felkészítsék az ott tanulókat az érettségire.

Helyesbítés: Hírünkben korábban a Hotnews alapján tévesen azt állítottuk, hogy a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola is veszélyben lenne az új rendelet értelmében, de ez nem helytálló, mert nyáron egy diák sikerrel vette az érettségit (ősszel pedig további öt diák is átment).

Ugyancsak nem érintetett a Korondi Szakközépiskola sem, amely korábban szintén szerepelt a felsorolásban. Mint utóbb kiderült a Korondi Szakközépiskolában sem volt nulla százalékos az átmenési arány a nyári vizsgaszesszióban, ugyanis egy diáknak sikerült, ősszel pedig öt diák vette sikerrel az érettségit, derül ki az oktatásügyi minisztérium honlapján közzétett adatokból. Ugyanakkor a gyergyóalfalvi Sövér Elek Szakközépiskolának is volt egy sikeres érettségizője a nyári vizsgaidőszakban.

(hotnews/hírszerk.)

Nyitókép: Axa News Maramures

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS