2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elutasították a Minority SafePack bejegyzésének felfüggesztését kérő román beadványt

2019. szeptember 24. 14:40, utolsó frissítés: 14:40

Elutasította az Európai Unió Bírósága azt az óvást, amelyet a román állam nyújtott be az Európai Bizottság ellen, kérve, hogy vonják vissza a Minority SafePack polgári kezdeményezés bejegyzésére vonatkozó döntést.

Az EU Bírósága ezzel a döntésével jóváhagyta az Európai Bizottság arra vonatkozó határozatát, hogy iktatja a Minority SafePack - Egymillió aláírás az európai sokszínűségért címet viselő polgári kezdeményezést.

A kezdeményezést 2013. július 15-én mutatta be egy küldöttség, a bejegyzést az Európai Bizottság 2013. szeptember 13-án elutasította, mert úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nem tartozik jogalkotási hatáskörébe, azt tagállami szinten kell megvalósítani. A bizottság elismerte, hogy a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása az Unió egyik értéke, de hozzátette, sem az EU szerződése, sem az EU működési szerződése nem nyújt törvényes alapot a kisebbségekhez tartozó személyekkel kapcsolatos jogalkotáshoz.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) 2013. november 25-én megtámadta az elutasító döntést. 2017. február 3-i ítéletében a bírói testület megsemmisítette a korábbi határozatot, majd az Európai Bizottság 2017. március 29-én kedvező döntést hozott az európai polgári kezdeményezés részleges bejegyzéséről.

Az aláírások összegyűjtése 2017. május 19-én kezdődött, a Minority SafePack honlapja szerint 1.128.385 aláírás gyűlt össze.

2017. június 28-án a román kormány az Európai Bíróságon pert indított az Európai Bizottság ellen és a Minority SafePack bejegyzését rögzítő határozat megsemmisítését kérte. Ezt a beadványt utasította el most az európai igazságszolgáltató testület.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS