2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EP és az Európai Unió Tanácsa megegyezett: Kövesi lesz az európai főügyész

2019. szeptember 25. 09:22, utolsó frissítés: 09:22

Egyezségre jutott kedd este az Európai Parlament (EP), illetve az Európai Unió Tanácsának tárgyalóbizottsága abban, hogy Laura Codruţa Kövesit nevezik ki az Európai Ügyészség vezetőjévé - tájékoztat közleményében az EP.

Az európai főügyész személyéről zajló tárgyalások idén tavasszal kezdődtek. Az Európai Parlament az eljárás kezdetétől Laura Codruţa Kövesit támogatta a tisztségre, míg az EU Tanácsa a volt román korrupcióellenes főügyész ellenfele, a francia Jean-Francois Bohnert kinevezését szorgalmazta. Múlt csütörtökön azonban az uniós tagállamok kormányainak állandó képviselőiből álló bizottság (Állandó Képviselők Bizottsága - COREPER) is Kövesi támogatásáról döntött.

"Laura Codruţa Kövesi a tökéletes választás az európai főügyészi tisztségre, hiszen kiváló szakmai képesítéssel rendelkezik. Ugyanakkor Romániának eddig nem jutott egyetlen kulcsfontosságú európai tisztség sem, most azonban Kövesi lesz az Unió női vezetőinek egyike" - nyilatkozta az EU Tanácsának képviselőivel való egyeztetés után Juan Fernando López Aguilar spanyol EP-képviselő, az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) tagja, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) elnöke.

"Örömmel tölt el bennünket, hogy Kövesi vezeti majd az Európai Ügyészséget, hiszen az EP szemszögéből ő a leginkább megfelelő választás egy erős és hiteles intézmény élére. Laura Codruţa Kövesi kiváló szakember, nagyszerű eredményeket ért el a korrupció elleni küzdelem terén, ugyanakkor figyelemre méltó rugalmasságról és nagy bátorságról tett tanúbizonyságot" - fogalmazott Monika Hohlmeier német EP-képviselő, az Európai Néppárt tagja, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) elnöke.

A spanyol Maite Pagazaurtundua, a Renew Europe EP-csoport tagja, a LIBE-bizottság alelnöke azt mondta, Kövesi megválasztásával az Európai Ügyészség elkezdheti tevékenységét, amellyel a cél nagyobb védelmet és biztonságot nyújtani az uniós állampolgároknak. "Az új intézménynek kulcsszerepe lesz az EU pénzügyi érdekei ellen intézett támadások elkövetőinek megbüntetésében. Csak a bűnözők nyugtalankodhatnak e megállapodás nyomán" - tette hozzá.

A Kövesi kinevezéséről szóló megállapodást hivatalosítania kell még az EP-nek és az EU Tanácsának.

Ez idáig 22 tagállam csatlakozott az Európai Ügyészséghez (EPPO), amely 2020 végétől kezdi el tevékenységét. Az EU-ból hamarosan kilépő Egyesült Királyságon kívül öt uniós ország nem vesz részt az együttműködésben, azaz Svédország, Magyarország, Lengyelország, Írország és Dánia.

Az EPPO központi székhelye Luxemburgban lesz. Az intézményt a főügyész és az ügyészi kollégium irányítja majd, a testületben a kezdeményezéshez csatlakozott valamennyi tagállam képviseltetni fogja magát. Az EPPO a tervek szerint kiegészíti majd az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségének (Eurojust) tevékenységét, ezek ugyanis nem indíthatnak nyomozást vagy büntetőeljárást a tagállamokban.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS