2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dan Nica EP-képviselőt és Gabriela Ciot államtitkárt jelöli európai biztosnak a PSD

2019. október 01. 19:06, utolsó frissítés: 20:44

Viorica Dăncilă miniszterelnök Dan Nica szociáldemokrata európai parlamenti (EP-) képviselőt és Gabriela Ciot európai ügyekért felelős külügyi államtitkárt javasolja az Európai Bizottságba (EB), akiknek a jelöltségéhez kedden megkapta pártja támogatását - írja a hotnews.ro.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága kedden ült össze, hogy új jelöltet nevezzen meg az EP jogi bizottsága által leszavazott korábbi jelölt, Rovana Plumb EP-képviselő helyett.A Hotnews először a zárt ajtók mögött zajló ülésről kiszivárgott értesüléseire hivatkozva azt közölte, hogy - a távközlési mérnöki oklevéllel rendelkező, 2000 és 2004 között Romániában távközlési miniszteri tisztséget is betöltő 59 éves - Nicát Dancila javasolta a posztra, és ehhez meg is szerezte a PSD végrehajtó bizottságának egyöntetű támogatását. Később ezt az információ a miniszterelnök megerősítette, sőt ki is egészítette azzal, hogy nem csak Dan Nicát, hanem Gabriela Ciot is javasolni fogja.

Az Agerpress hírügynökség forrásai szerint a tanácskozáson először csak Dan Nica jelölése mellett döntöttek, később azonban Viorica Dăncilă miniszterelnök telefonbeszélgetést folytatott az Európai Bizottság élére javasolt Ursula von der Leyennel, aki a hírek szerint azt kérte, hogy női jelöltje is legyen Romániának. Így megszavazták Dan Nica mellett Gabriela Ciot "tartalékjelölését" is.A pártvezetőség ülése után sajtónyilatkozatában Dăncilă azt hangsúlyozta, hogy a kormány Dan Nicát javasolja az Európai Bizottságba, hiszen ő a szociáldemokrata képviselők vezetője az EP-ben, közmegbecsülésnek örvendő személy és az európai szocialisták támogatását is élvezi.

"Természetesen tartalékjelöltünk is van, egy nő, ha erre lesz igény: Gabriela Ciot államtitkár. Egyébként ugyanúgy fogunk eljárni, ahogyan Magyarország. Ha Magyarország egy jelöltet nevez meg, akkor Románia is egy jelöltet javasol, mert meg kell tartanunk az egyensúlyt" - mondta a miniszterelnök.

Nica jelölése voltaképpen nem "pótmegoldás" Dăncilă számára, hiszen Románia kérésre eredetileg két biztosjelöltet javasolt, Plumbot és Nicát, majd az EB új elnökének a választása végül a női jelöltre esett.

Az ellenzék egyébként alkalmatlannak tartotta Nicát a posztra. Azt emlegeték fel, hogy 2016 novemberében bűnvádi eljárás indult ellene az egyik leghangzatosabb, kilenc volt minisztert érintő romániai korrupciós ügyben, az úgynevezett Microsoft-aktában, amelyet szerintük a többi volt tárcavezetőhöz hasonlóan csak azért úszott meg, mert 2018 februárjában a feltételezett elévülése miatt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ejtette az ügyet. A DNA szerint a bukaresti oktatási és informatikai tárca, valamint a pénzügyminisztérium több korábbi vezetője néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadott el, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá.

Gabriela Ciot 2017 decembere óta államtitkár. A minisztérium honlapján elérhető életrajza szerint korábban ezt megelőzően csak egyszer viselt köztisztséget, 2014 májusa és 2015 novembere között az európai alapokért felelős minisztérium egyik tanácsosa volt. Az életrajz szerint sokkal jelentősebb a kutatói és oktatói tevékenysége, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Európai Tanulmányok Karának egyik oktatója, az Európai Paradigma doktori iskolának a vezetője. Doktori fokozatát 2012-ben szerezte a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok karon, de van egy doktori fokozata 2009-ből a genti egyetemről oktatástudományból is.

Az új román jelöltről Klaus Johannis államfő is konzultálni akart Dăncilával, a szociáldemokrata kormányfő azonban visszautasította az elnök meghívását.

UPDATE: Nincsenek büntetőjogi ügyei - jelentette ki a PSD által kedden megszavazott biztosjelöltek egyike, Dan Nica.

Dan Nica úgy nyilatkozott, teljes mértékben készen áll minden kérdésre válaszolni. "Egyszerű. A 2016-os választási kampány első hetében a főügyész a büntetőjogi kivizsgálás megkezdéséről döntött. (...) Egy évvel később úgy döntött, hogy lezárja a dossziét, anélkül, hogy én bármit tehettem volna. Ez a magyarázat, nagyon egyszerű" - idézi az Agerpress Nicát.

Azt is kijelentette, teljes mértékben megfelel annak az elvárásnak, hogy Románia olyan személyt javasoljon uniós biztosi tisztségre, akinek nincsenek büntetőjogi problémái.

"Mondom önöknek, semmiféle problémám nincs. Ha figyelemmel követték, tudhatják, hogy a belga jelöltet is elfogadták, miután a belgiumi ügyészség lezárta a dossziéját" - tette hozzá.(mti/agerpres/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS