2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román külügy az MSP-ről: A polgári kezdeményezés eszközét nem lehet az EU hatáskörének kiterjesztésére felhasználni

2019. október 04. 18:31, utolsó frissítés: 18:42

A külügyminisztérium értékeli az európai polgári kezdeményezéseket, amelyeknek az a szerepük, hogy megerősítsék a demokráciát az Európai Unióban (EU), de nem tud egyetérteni azzal, hogy ezt az eszközt arra használják fel, hogy általuk kiterjesszék az EU hatáskörét, amelyet alapszerződések szabnak meg - derül ki abból az állásfoglalásból, amelyet a román külügyi tárca az AGERPRES hírügynökség keresésére fogalmazott meg a Minority SafePack kezdeményezés kapcsán.

Az AGERPRES arra reagáltatta a külügyminisztériumot, hogy szeptember 24-én az Európai Unió Bírósága elutasította azt az óvást, amelyet a román állam nyújtott be az Európai Bizottság ellen, kérve, hogy vonják vissza a Minority SafePack polgári kezdeményezés bejegyzésére vonatkozó döntést.

A külügyi tárca tudomásul vette az Európai Unió Bírósága döntését a T-391/17 iktatószámot viselő óvással kapcsolatban, amelyet Románia nyújtott be az Európai Bizottság ellen, abból a célból, hogy „megakadályozzák az EU hatásköreinek joghatósági kiterjesztését a tagállamok szuverenitásával kapcsolatos kérdésekben, például a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelme terén”.

A román külügy azt is közölte, hogy a szóban forgó határozatot elemzésnek veti alá, annak megállapítása végett, hogy van-e mód a fellebbezésre.

A Minority SafePack - Egymillió aláírás az európai sokszínűségért egy 2013-as európai polgári kezdeményezés, melynek célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek.

A kezdeményezést 2013. július 15-én mutatta be egy küldöttség, a bejegyzést az Európai Bizottság 2013. szeptember 13-án elutasította, mert úgy ítélte meg, hogy a javasolt szabályozás nem tartozik jogalkotási hatáskörébe, azt tagállami szinten kell megvalósítani. A bizottság elismerte, hogy a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása az Unió egyik értéke, de hozzátette, sem az EU szerződése, sem az EU működési szerződése nem nyújt törvényes alapot a kisebbségekhez tartozó személyekkel kapcsolatos jogalkotáshoz.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) 2013. november 25-én megtámadta az elutasító döntést. 2017. február 3-i ítéletében a bírói testület megsemmisítette a korábbi határozatot, majd az Európai Bizottság 2017. március 29-én kedvező döntést hozott az európai polgári kezdeményezés részleges bejegyzéséről.

Az aláírások összegyűjtése 2017. május 19-én kezdődött, a Minority SafePack honlapja szerint 1.128.385 aláírás gyűlt össze.

2017. június 28-án a román kormány az Európai Bíróságon pert indított az Európai Bizottság ellen és a Minority SafePack bejegyzését rögzítő határozat megsemmisítését kérte. Ezt a beadványt utasította el szeptember 24-én az európai igazságszolgáltató testület. (agerpres)

Nyitókép: Vincze Lóránd bemutatja a MSP-et EESC-nek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS