2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A spanyol hatóságok több tucatnyi, rabszolgaként tartott román és moldáv állampolgárt szabadítottak ki

2019. október 07. 18:57, utolsó frissítés: 18:57

Több száz román és moldovai állampolgárt tartottak rabszolgaként Spanyolországban - írja a Libertatea. A lap arról is beszámol, hogy a munkára fogott emberek napi tíz eurót kerestek, de ebből is levonták a lakhatásra és étkeztetésre szánt összeget, holott műanyagfóliával fedett sátrakban szállásolták el őket.

A most leleplezett bűnözői hálózatot román állampolgárok működtették, a hatóságok szerint legalább egymillió eurót nyertek havonta a rabszolgaként tartott honfitársaik munkáján.

Az esetet a spanyol rendőrség derítette fel, eszerint a rabszolgaként fogvatartott embereket több farmon helyezték el Córdoba és Albacete közelében.

A hatóságok eddig 16 személyt vettek őrizetbe az ügyben, és 145 embert szabadítottak ki az embertelen körülmények közül: sokszor patkányok között kellett élniük, és csupán egy műanyagfólia védte őket az esőtől.

Az ilyen esetek nem ritkák Spanyolországban, az elmúlt három évben a hatóságok legalább hatszáz személyt kellett kiszabadítsanak.

A munkavállalókat magas bérrel kecsegtetve csábítják az országba, és a helyszínen azzal szembesülnek, hogy ennek mindössze tíz százalékát kapják végül kézhez, és ebből is fedezniük kell az étkezést és a “lakhatást”.

A munkaszervezők azonban jól kerestek: a bűnszervezetnek havonta egy millió eurós nyeresége volt, és ez az év bizonyos szakaszaiban akár meg is duplázódhatott. A pénzt ingatlanvásárlással mosták tisztára, és volt olyan bandatag, aki 160 000 eurós luxusautóval járt-kelt.

A munkások beszámoltak arról, hogy nem csupán nem engedték őket el, például egyiket az apja temetésére, hanem azzal is megfenyegették őket, hogy amennyiben nem követik a szabályokat, úgy az itthoni családtagjaik fogják bánni.

A 16 személyt most a munkások kizsákmányolásával, pénzmosással és szervezett bűnözői csoport létrehozásával vádolták meg. A műveletről a rendőrség videófelvételt is közölt:(libertatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS