2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó Attila: a román igazságszolgáltatás igen gyakran szerencse függvénye

2019. október 08. 17:55, utolsó frissítés: 18:22

Bár kedden felmentették egy ügyben Markó Attilát, az RMDSZ volt parlamenti képviselőjét, jelenleg két másik, visszaszolgáltatásokkal kapcsolatos ügyben is per folyik ellene.

A politikus a Transindex megkeresésére elmondta, hogy jelenleg mindkettő közel van az alapfokú döntéshez, így egyhamar végleges, jogerős döntés még nem várható.

"Természetesen bízom a pozitív kifejletben, ha igazságot előtérbe helyező, nem telefonhívásra működő, józan bírók ítélkeznek. Elég csak arra gondolni, hogy például ebben az ügyben is alapfokon nem egy ilyen bíró járt el, így a nyakamba is varrt rögtön 5 év letöltendő börtönbüntetést" - mondta Markó, hozzátéve, hogy "a román igazságszolgáltatás igen gyakran szerencse függvénye".

A volt képviselő úgy véli, "Romániában lehetséges az igazságszolgáltatás, csak ahhoz olyan bírák is kellenek, hogy az igazságügyi mellékalapálás ritka és orvosolható kivétel legyen, és ne fordítva".

A másik két ügynek is ugyanaz a tényállása, mint a mostaninak, így amennyiben felmentik, Markónak mindössze a Mikó-perben kiszabott három év felfüggesztett börtönbüntetés maradna, amelyben 2014 novemberében született ítélet, és amely így már le is telt azóta. Tehát amennyiben felmentenék a másik két ügyben, megszűnne a letartóztatási parancs és a nemzetközi körözés is ellene.

"A Mikó-perben hozott ítélet felfüggesztése idén november végén lejár. A most folyamatban lévő két per kapcsán még él a letartóztatási parancs. Ha mindez lejár, akkor nem is kérdés, hogy megyek-e haza. Az viszont már kérdés, hogy a kettétört munkámat lesz-e még erőm folytatni. Vagy újrakezdeni" - nyilatkozta. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS