2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániai zsidó közösség parlamenti képviselője is elítélte Csomortányi karlendítését

2019. október 09. 12:12, utolsó frissítés: 12:12

Silviu Vexler, a Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának parlamenti képviselője a Facebook-oldalán közzétett állásfoglalásában ítélte el Csomortányi „Karlendítő” István nyilvánosságra került fényképét, amelyen az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke náci karlendítéssel pózol.

A parlamenti képviselő a Facebook-bejegyzésében kifejti: teljesen elfogadhatatlan, hogy egy politikus olyan jellegű gesztusokat tegyen, amelyeket a történelem legsötétebb korszakához lehet kapcsolni.Vexler felteszi a kérdést, hogy vajon hogyan érezheti magát egy holokauszttúlélő, amikor ilyen, és ehhez hasonló fényképeket lát? A Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának parlamenti képviselője éppen ezért hangsúlyozza, hogy ez az eset is az bizonyítja, hogy a második világháború időszakának elképzelhetetlen szenvedéseiről szóló oktatásra mennyire szükség lenne Romániában.

Az EMNP-elnöke korábban azt nyilatkozta az Agerpresnek, hogy nem tudja, honnan származik az a fotó, amelyiken néhány társával együtt náci karlendítésre ragadtatta magát. Továbbra is azt állítja, hogy a kép manipulált, mert nem emlékszik arra, hogy ilyesmi történt volna.

Transindex már korábban megírta, hogy a Csomortányi „Karlendítő” Istvánról készült fotók miért tekinthetők hitelesnek: elsősorban azért, mert 2006 óta ott voltak Barta Béla Hi5 oldalán, aki lévén, hogy maga is tagja az EMNP-nek, elég valószínűtlen, hogy saját párttársát akarta volna befeketíteni.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) részéről jelezték, hogy fel fogják jelenteni az EMNP elnökét az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. A Transindex megkeresésére Olteán Csongor, a szervezet elnöke megerősítette: még a mostani hét folyamán össze fogják állítani a jogászok a dossziét, és be is nyújtják azt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS