2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vass Levente szerint sürgősen szabályozni kellene a medvepopuláció számát

2019. október 14. 13:15, utolsó frissítés: 13:15

A Kis-Küküllő mentén történt halálos medvetámadás ügyében szólalt meg sajtóközleményben Vass levente, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője. A parlamenti képviselő szerint a medvék számának szabályozása sürgős beavatkozást igényel.

Vass, a sajtóközleményben kifejti, hogy felháborodva és megdöbbentve vette tudomásul, hogy újabb emberáldozata van a felelős döntés halogatásának.

„Hány embernek kell még meghalnia, hogy a hatóságok merjék felvállalni a medvepopuláció szabályozását? Tudom, ahogyan az új oltástörvény elakadását sokszor az oltásellenesek nyakába szokás varrni, ugyanúgy szokás medvetémában a környezetvédők tiltakozására kenni a szabályozás bevezetésének halogatását. Ám ez a mentegetőző, elodázó hozzáállás helytelen, igenis az illetékes döntéshozóknak kell immár sürgősen lépnie, és felelősséget vállalnia. El tudom fogadni a környezetvédők érveit, de csak az emberi életet védő, a medvepopulációt átgondoltan és helyesen szabályozni kívánó szemszögből”- írja a Transindexhez eljuttatott sajtóközleményében az RMDSZ-es képviselő.

Elmondása szerint egészségügyi szakpolitikusként, orvosként határozottan állást foglal minden félremagyarázás és a valóságot ferdítő, sokszor gazdasági megfontolást rejtő, önös érdek ellen.

„Elengedhetetlen kimozdítani a medveügyet a holtpontról a kilövési engedélyek drágításával és ezzel egyidőben az engedélyek kiállításával járó adminisztrációs ügyintézés egyszerűsítésével. Továbbá egy átfogó terv szerint – az emberi életet veszélyeztető medvék mellett – a szabályozásnak a nagy területeket foglaló, erős példányokra is ki kellene térnie egyes esetekben, ezáltal életteret biztosítva a falvainkra támadó, terményekben kárt tevő, kiszorított fiatal és anyamedvéknek”- áll a sajtóközleményben.
Az RMDSZ parlamenti képviselője részvétét fejezte ki az áldozat családjának, illetve a falu közösségének. (közlemény/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS