2020. április 10. péntekZsolt
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Így reagált Dan Barna a magyarországi helyhatósági választások eredményeire

2019. október 14. 16:44, utolsó frissítés: 16:44

Kezd teret veszíteni az Európa-ellenesség az EU-ban - vélekedett Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke a magyarországi helyhatósági választások eredménye kapcsán.

Barna sajtóközleményben fejtette ki: az ellenzék győzelme Budapesten és több nagyvárosban az „európai erődítmény feléledését bizonyítja az Európa-ellenesség egyik legmarkánsabb hűbérbirtokán.” Az USR-elnök úgy véli, a magyarországi helyhatósági választások eredménye „a demokrácia egészségének bizonyítéka” a szomszédos országban, ahol - akárcsak Romániában - társadalmi ellenállásba ütközött a túlzottan nacionalista diskurzus és az európai értékektől eltávolító politikai irányzatok. „A demokrácia visszatér a szilárd európai alapelvekhez, amelyek megszabják Európa politikai jövőjét. Románia elnökeként én is ezekért fogok harcolni” - fogalmazott Dan Barna.

Az USR elnöke ugyanakkor „anomáliának” nevezte a Magyarországon és Romániában egyaránt gyakorlatban lévő egyfordulós rendszert a helyhatósági választásokon, kijelentve, hogy ezt a rendellenességet meg kell szüntetni.

„A kétfordulós polgármester-választás bevezetése egy olyan demokratikus intézkedés, amely kötelező” - szögezte le a pártelnök, aki külön üdvözölte a Momentum Mozgalom által vasárnap elért választási eredményeket. (agerpres)

Nyitókép: Timpolis

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS