2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyelőre nem tud zöld ágra vergődni Orban az RMDSZ-szel

2019. október 17. 19:00, utolsó frissítés: 19:00

Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök úgy nyilatkozott az RMDSZ küldöttségével folytatott csütörtöki megbeszélést követően, hogy több témában is azonos álláspontot fogalmaztak meg, többek közt adópolitikai kérdésekben, illetve a 114-es kormányrendelet egyes cikkelyeit illetően is.

A Nemzeti Liberális Párt elnöke arról számolt be, hogy az RMDSZ-szel folytatott tárgyalás során szóba került a kormányprogram, a leendő kabinet felépítése, a lehetséges miniszterjelöltek és más, a jelenlegi helyzetben sürgető kérdések.

"Részemről pozitív volt a beszélgetés, több kérdésben megegyeztünk, például az adópolitika bizonyos pontjaiban, a 114-es kormányrendelet egyes cikkelyeit illetően és a kormányprogram több más részletét tekintve is" - fogalmazott Orban, aki azt is közölte, hogy az RMDSZ illetékesei jövő héten hoznak döntést, majd még egy találkozóra sor kerül a két párt között.

A liberális párt vezetője arról is beszámolt, hogy az RMDSZ nem támasztott feltételeket a kormány támogatásáért cserébe, viszont több olyan kérdésre vár választ, amelyre "kiemelt figyelmet fordít" a szövetség. Ilyen többek közt a költségvetés-kiigazítás, valamint az európai alapok felhasználásának témaköre. "Komoly, lényegre törő beszélgetés volt, a kormányprogram számos fontos részletét érintette, és ezek után optimista vagyok az RMDSZ döntését illetően" - jelentette ki Ludovic Orban.

Ezzel szemben mind Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő, mind Kelemen Hunor közleménye úgy fogalmazott, hogy igenis támasztottak elvárást.

Az RMDSZ-nek nagyon határozott feltételei vannak: "az RMDSZ nem ad biankó csekket egyetlen kormánynak sem. Az államfő által jelölt miniszterelnöknek elmondtam: mi egy olyan kormányt tudunk támogatni, amely vállalja, hogy nem csorbítja a kisebbségek jogait, amelynek ismerjük a programját, minisztereinek a neveit, és amely a következő időszakban, a parlamenti választásokig sem sürgősségi rendelettel, sem felelősségvállalással nem változtat a választási, az igazságszolgáltatási és a közigazgatási törvényeken. A helyi közösségek, önkormányzataink érdeke az idei költségvetés mihamarabbi kiigazítása, és sürgősen neki kell állni Románia 2020-as évi költségvetése összeállításának is, hogy az legyen meg december 10-ig!" - mondják.

Ludovic Orban ugyanakkor elmondta, hogy nem tudtak megegyezni a kétfordulós polgármesterválasztás újbóli bevezetését illetően, mert a PNL nem tud lemondani erről a tervezetről, az RMDSZ viszont határozottan ellenzi.

"Mi nagyon tisztán elmondtuk a véleményünk az első perctől kezdve: az egyfordulós választás a jó, mert az az ember, aki a legtöbb szavazatot kapja, az, akiben a közösség legjobban megbízik. Ha van egy második forduló, akkor egyezkedések lehetnek, és akkor már nem arról fog szólni a választás, hogy a közösség kiben bízik, hanem, hogy ki kivel tudott megegyezni, ami nem helyes. A másik dolog, hogy az Alkotmánybíróságnak van egy döntése, hogy a helyhatósági választások előtt nem szabad a választási törvényt módosítani. Úgy gondolom, hogy az Alkotmánybíróság döntéseit nem csak akkor kell betartani, ha nekünk megfelel, hanem akkor is, amikor esetleg nem, ha tényleg jogállamban akarunk élni" - szögezte le Hegedüs.

Kérdésünkre, hogy amennyiben ebben a kérdésben nem tesz határozott ígéretet Orban, akkor biztosan nem támogatja majd az RMDSZ, Hegedüs elmondta, hogy az RDMSZ parlamenti képviselői és szenátorai hétfőn még leülnek egyeztetni, de ez egy nagyon fontos pont az RMDSZ számára.

Arra a kérdésre, hogy mely minisztériumok iránt mutatott érdeklődést az RMDSZ küldöttsége, Orban azt felelte: "Ha az RMDSZ elnöke nem mondta el, akkor én sem mondom".

Hegedüs Csilla ezzel szemben a Transindexnek elmondta, hogy egyikre sem, mivel az RMDSZ nem akar magának minisztériumot: eddig is mondtuk, hogy számunkra nem prioritás a kormányzás, de nagyon határozott elvárásaink vannak a kormánytól.

Ludovic Orban megismételte, hogy a pártokkal való tárgyalások lezárásáig nem hozza nyilvánosságra a miniszterjelöltek névsorát.

Hegedüstől azt is megkérdeztük, hogy volt-e valamiféle feszültség Kelemen Hunor és Orban között a PNL pártelnökének múltbeli magyarellenessége miatt. "Most ő az, aki tőlünk kér valamit, és ilyenkor nyilván nagyon európai tud lenni. Viszont nyilván senki nem felejti el, ahogyan az elmúlt három és fél évben a PNL-sek viselkedtek, és különösen azt nem, ahogyan Rareș Bogdan viselkedett velünk" - mondta az RMDSZ szóvivője. (agerpres/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS