2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ALDE csak akkor szavazza meg az Orban-kormányt, ha az egyedül fog komrányozni

2019. október 17. 19:47, utolsó frissítés: 19:47

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) törvényhozói csak egy egypárti Orban-kormánynak fognak bizalmat szavazni, jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu a Ludovic Orban kijelölt miniszterelnökkel folytatott csütörtöki tárgyalásokat követően.

"Kifejezetten azt kértük a Nemzeti Liberális Párttól, hogy egypárti kormányt alakítson, és ez egy nagyon komoly feltétel, amely eldönti, hogy megkapják-e a szavazatunkat vagy sem" - jelentette ki az ALDE elnöke, hozzátéve, ez az a kitétel, amely nem képezheti alku tárgyát.

Kifejtette: ha a PNL többpárti kormányt alakítana, fennállna a veszély, hogy kisebbségbe kerül saját kormányán belül. "A PNL-nek körülbelül száz törvényhozója van, és a parlamenti többséghez legalább 233-ra van szükség. A kormány matematikáját tekintve a többiek kerülhetnek többségbe" - mondta Tăriceanu.

Az ALDE tizenkét pontba foglalva mutatta be azokat a feltételeket, amelyekhez az Orban-kabinet támogatását köti. Ezek között szerepel többek között az egységes adókulcs megtartása, az igazságszolgáltatást érintő sürgősségi kormányrendeletek betiltása, a nagy infrastrukturális projektek folytatása vagy a Hidroelectrica részvényeinek jegyzése a tőzsdén. Az ALDE jövő hét elején hoz döntést a Ludovic Orban vezette kormány támogatásáról.

Tăriceanu azt mondta, az ALDE nem tud egyetérteni azzal, hogy a Népi Mozgalom Párt (PMP) részt vegyen a leendő kormányban, mert "nem normális, hogy harminc évvel a kommunizmus bukása után részt vegyenek a kormányzásban a Szekuritáté besúgói". Ezzel Tăriceanu arra utalt, hogy néhány hete bírósági ítélet született arról, hogy Traian Băsescu volt államfő, a PMP megalapítója, az államszocialista rezsim idejében a titkosszolgálatnak jelentett Petrov fedőnéven

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS